info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Stor brist på byggjobbare i Småland: ”Vi får tacka nej eftersom vi har för lite folk”

Byggkranarna fortsätter att snurrar för fullt i Småland och Blekinge. Byggföretaget GBJ Bygg har till och med fått tacka nej till projekt.

Det byggs på flera orter i Kronobergs län, framför allt i Växjö. Byggföretaget GBJ Bygg, med kontor bland annat i Växjö och Värnamo, letar efter trä- och betongarbetare med erfarenhet och uppger till radio P4 Kronoberg att de skulle kunna anställa mellan 10 till 15 arbetare med en gång. Det har hänt att företaget till och med tvingas tacka nej till projekt, eftersom de inte har byggjobbare så det räcker.
– Vi måste välja vilka projekt vi jobbar med och får tacka nej till vissa eftersom vi har för lite folk, säger Staffan Dahlström, vd på GBJ Bygg till Radi P4 Kronoberg.

Byggs mycket i regionen

Enligt senaste konjunkturbarometern för november rapporterade sex av tio byggföretag att det är brist på arbetskraft som är det främsta hindret för byggande. I Byggnads region Småland Blekinge bekräftar ombudsman Peter Undestam bilden att det just nu byggs mycket i regionen, i Kalmar, Växjö och Blekinge.
– I Örebro har det ju varit problem att hyra ut lägenheter som de bygger, men det har vi inte sett här. Problemet är att företagen inte tar emot lärlingar, säger ombudsman Peter Undestam.
I Kalmar byggs det just nytt på Linneuniversitetet, men också mycket lägenheter och fler är projekterade. I Växjö är det nya kommunhuset ett stort byggprojekt och i Blekinge ska bland annat Karlskrona få en ny brandstation och Karlshamn ett nytt ambulansgarage.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop