info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp för andra avtal efter varsel: ”Får vänta tills Byggavtalet är klart"

Förhandlingarna på de andra avtalsområdena går nu på sparlåga efter strejkvarslet. Förra veckan ställdes förhandlingen in mellan Byggnads och Installatörsföretagen.
– I nuläget avvaktar vi varslet som Byggnads har lagt mot Byggföretagen, säger Niklas Beskow, avtalsansvarig för Teknikinstallationsavtalet.

Rörmokare och yrkesgrupper på andra avtalsområden lär få vänta på sina avtal tills Byggavtalet är klart. Foto: Mostphotos

Totalt kan 2200 byggnadsarbetare gå ut i strejk i tre omgångar, från den 27 november efter Byggnads strejkvarsel i onsdags förra veckan.

I ett första steg berörs 1400 byggnadsarbetare på 87 arbetsplatser, som går på Byggavtalet – det största avtalsområdet med 100 000 medlemmar.

Läs också HELA LISTAN – byggen som kan tas ut i strejk

Men det pågår också förhandlingar på andra avtalsområden som Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, Plåt- och ventilationsavtalet, Glasmästeriavtalet och Entreprenadmaskinavtalet.

Cirka 30 000 medlemmar berörs på dessa fyra avtalsområden.

Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads. Vi frågade honom hur det ser ut på de andra avtalsområdena.

– De ligger på vänt och får inte göra någonting. De är helt låsta av Byggföretagen och de får vänta tills Byggavtalet är klart. Sedan kommer det att gå ganska fort, säger Torbjörn Hagelin.

Förhandlingen om Teknikinstallationsavtalet VVS och Kyl ställdes in mellan fackföbundet Byggnads och arbetsgivarna Installatörsföretagen.

Läs också EXTRA: Byggnads varslar om strejk – 1 400 på bygget berörs

– Vi fick besked att de inte ville träffa oss. De sitter i knät på Byggföretagen och måste lyda dem, säger Anders Larsson, en av Byggnads förhandlare

Anders Larsson, som har förhandlat under många år, anser att det har skett en förändring jämfört med tidigare avtalsrörelser. I år har det varit svårare att diskutera gemensamma yrkanden.

– Vissa frågor kan vi diskutera som berör just vårt avtal, men det har inte gått att ta upp gemensamma frågor som arbetsmiljö, skyddsombud eller ordning och reda. De säger att de vill avvakta och se vad som händer på Byggavtalet, säger Anders Larsson.

Niklas Beskow är avtalsansvarig för Teknikinstallationsavtalet. Byggnadsarbetaren har intervjuat honom via mejl om de pågående förhandlingarna.

Byggnads har varslat om strejk. Hur kommer det att påverka de fortsatta förhandlingarna mellan Byggnads och Installatörsföretagen?
– I nuläget avvaktar vi varslet som Byggnads har lagt mot Byggföretagen. Vi vill inte föregå den processen.

Läs också Medling i byggkonflikten inledd idag: "Har träffat parterna"

Kommer ni att invänta Byggavtalet innan ni sätter er vid förhandlingsbordet med Byggnads?
– Vi förhandlar Teknikinstallationsavtalet med Byggnads och följer processen gällande varslet.  Varslet är lagt mot Byggföretagen och inte mot oss på Installatörsföretagen. Våra medlemsföretag kan komma att drabbas indirekt, detta om man har pågående eller planerat arbete på någon av de arbetsplatser mot vilka varslet är riktat. Vi håller just nu på att sammanställa information om så är fallet.

Byggnads tycker att det har varit svårt att diskutera gemensamma yrkanden som arbetsmiljö och ordning och reda under årets avtalsrörelse och att ni hänvisar till Byggavtalet. Kommentar?
– Vi har bra diskussioner om hur situationen ser ut på vårt område, men vi har svårt att diskutera problematik som de upplever i andra delar av byggbranschen.

Fakta

Teknikinstallationsavtalet VVS och Kyl, cirka 13 000-15000 medlemmar
Plåt- och ventilationsavtalet, 8500 medlemmar
Entreprenadmaskinavtalet, cirka 4000 medlemmar
Glasmästeriavtalet, cirka 4000 medlemmar

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp för andra avtal efter varsel: ”Får vänta tills Byggavtalet är klart"