info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämning mot Fifa avfärdas

Efter att ha fått sparken och deporterats från Qatar krävde den bangladeshiske gästarbetaren ekonomisk kompensation av Fifa. Men nu avfärdar handelsdomstolen i Zürich stämningen.

Fifas ansvar för de gästarbetare som bygger arenor i Qatar kommer inte att prövas juridiskt. Det står klart sedan handelsdomstolen i Zürich nekat prövningstillstånd i ett mål där en gästarbetare från Bangladesh stämt fotbollsorganisationen, rapporterar Reuters.
21-årige Nadim Shariful Alam ägnade 18 månader åt att bygga arenor i Qatar men tvingades återvända hem skuldsatt sedan han fått sparken och deporterats.


LÄS MER: Gästarbetare stämmer Fifa

Med stöd av den nederländska centralorganisationerna FNV krävde han ekonomisk kompensation, men den schweiziska domstolen menade att den saknade jurisdiktion.
‒ Rätten hävdar på formell grund att den saknar behörighet att pröva ärendet. Vi kommer därför att överväga vad vårt nästa steg ska bli, säger FNV:s generalsekreterare Ruud Bars i ett uttalande.
Centralorganisationen beklagar domstolens besked.
‒ Det är ett svek mot migrantarbetarna. Faktum kvarstår att fattiga arbetare från länder som Bangladesh, Indien och Nepal tvingas slava under fruktansvärda förhållanden för att göra VM i Qatar till en framgång, säger Ruud Bars.

LÄS MER:
Arbetare i Qatar stöttas fackligt

”Fruktansvärda förhållanden”
Historiskt avtal i Qatar

På sin hemsida meddelar Fifa att fotbollsorganisationen ”välkomnar beslutet”. Fifa kommenterar inte kravet på ersättning men skriver däremot att organisationen ”tar frågan om arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i samband med fotbolls-VM 2022 i Qatar på största allvar” samt att den ”kommer att fortsätta uppmana de qatariska myndigheterna att säkerställa anständiga arbetsvillkor för byggnadsarbetare”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämning mot Fifa avfärdas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig