info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Bröt på sprängmedelsförråd – Då jagades tjuvarna in i Norge

De försökte bryta sig in i ett sprängmedelsförråd. Han jagade tjuvarna fem mil in i Norge.
– Jag hade norsk polis i telefonen hela tiden, säger sprängföretagaren Hans Thorängen.

De försökte ta sig in i företagets sprängmedelsförråd. Hans Torängen följde efter tills inbrottstjuvarna fångats. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetaren rapporterar idag om att BEF, Bergsprängarentreprenörernas förening, oroas av risken för stölder av sprängämnen i takt med allt fler våldsdåd. För två månader sedan drabbades Östervallsskogs Allteknik av ett stöldförsök som slutade med en biljakt in över norska gränsen.

Hans Thorängen, bergsprängare och företagare berättar:

Läs också Efter explosionerna: Sprängarna reagerar

– Min son, Emil, skulle hämta dynamit i vårt förråd någon mil utanför Karlstad vid sextiden på morgonen. Då han närmade sig såg han att några personer höll på att bryta upp förrådet. Då de blev upptäckta, kastade de sig in i en bil, han följde efter och larmade samtidigt mig.

Emil körde åt ett håll och Hans åt ett annat. Så småningom fick Hans Thorängen syn på förövarnas bil och han förföljde dem först två kilometer på svensk mark och sedan in över norska gränsen.

– Jag larmade tull och polis men det tog tid innan polisen kom ifatt. Jag körde fem mil och det var ingen tvekan om att förövarna förstod att de var jagade.

Men var du aldrig rädd?

– Inte rädd men jag förstod att jag skulle akta mig. Jag höll en fart mellan 50 och 100 kilometer i timmen, beroende på deras fart. Ibland saktade de ner för att släppa förbi mig, de ville väl ha koll på vem jag var. Jag kunde konstatera att de hade en betydligt sämre bil än jag, säger Hans Thorängen.

Han körde genom ödsliga bygder och det var en lättnad när två polispatruller till slut kom ikapp.

– När blåljusen kom gav tjuvarna upp direkt.

Efteråt konstaterade han att de nästan fått upp hänglåset till förrådets huvudlås då de blev upptäckta.

– Jag tror att de var brottslingar som försökte bryta upp utan att riktigt begripa vad de skulle hitta. Men om de verkligen visste att det var sprängämnen är de farliga, säger Hans Thorängen.

Också han tycker att de senaste våldsdåd är otäcka och att det är läge att alla som hanterar sprängmedel att vara vaksamma.

– Man förstår att det finns en marknad för sprängämnen och det är ju saker vi använder hela tiden.  Vi i glesbygden känner en särskild oro eftersom här finns så få poliser och stora områden att täcka, säger han.

Han säger att det krävs ett enormt arbete för att komma in i ett förråd som förvarar sprängmedel.

–  Det är stränga regler för hur vi förvarar sprängmedel, säger han.


Du läser: Bröt på sprängmedelsförråd – Då jagades tjuvarna in i Norge