info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickarens barn var allvarligt sjuk – fick sparken efter mycket vab

Ett byggföretag avslutade en snickares anställning. Anledning: Han var hemma med sitt sjuka barn och hade inte "lärt känna" sin nya arbetsplats. Nu agerar Diskrimineringsombudsmannen.

Snickaren fick sparken då företaget tyckte han var hemma för mycket med sitt sjuka barn. Foto: Mostphotos

Det var i september 2022 som en manlig snickare började en sex månaders provanställning på ett företag i Stockholmsområdet.

Men ett av mannens barn drabbades av en allvarlig sjukdom vilket gjorde att han vabbade mycket. Efter ett halvår meddelade mannen att han skulle kunna återgå i arbete men att han fortsatt skulle behöva vabba i viss utsträckning. Det gillades inte av företaget, som ett par dagar senare avbröt provanställningen, skriver DO i ett pressmeddelande.

Läs också Det ringer från förskolan... tar du vabben?

När mannen ytterligare ett par dagar senare ringde upp arbetsgivaren för att få en förklaring till beslutet fick han till svar att de inte lärt känna varandra eftersom anmälaren inte varit på arbetet tillräckligt mycket.

Arbetstagares prestation har inte kunnat bedömas.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att mannen ”har missgynnats i strid med föräldraledighetslagen”.

– Det finns en vägledande dom från Arbetsdomstolen som tydliggör att det är möjligt att förlänga en provanställning när frånvaro, till exempel i samband med vab, har gjort att en arbetstagares prestation inte har kunnat bedömas. När arbetsgivaren i stället väljer att avbryta provanställningen av skäl kopplade till frånvaron är det därför ett missgynnande, säger Sandra Danowsky, jurist på DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

DO begär nu att byggföretaget ska betala 200 000 kronor i skadestånd till snickaren. Om bolaget inte gör det kommer DO att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickarens barn var allvarligt sjuk – fick sparken efter mycket vab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig