info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Hannes om konkursen: ”Allt gick väldigt fort”

Snickaren Hannes Eriksson fick konkursbeskedet den första semesterdagen. Han söker nu nytt jobb. ”De flesta tvingades sluta sitt arbete på dagen”

Hannes Eriksson fick beskedet om konkursen i början av semestern. Foto: Privat/pressbild Fristad Bygg

Det var i början av juli som byggbolaget Fristad Bygg lämnade in en konkursansökan till tingsrätten i Göteborg. Bolaget har haft problem med lönsamheten under flera år. Så sent som förra året var Fristads Bygg nära att gå i konkurs, men via en rekonstruktion överlevde verksamheten tack vare ett samarbete med ett par andra byggbolag.

Snickare Hannes Eriksson har jobbat på företaget sedan 2010 med allt från att bygga småhus i lösvirke till större lokaler och ombyggnader.

Läs också Nystartade byggföretag störtdyker: "Allt färre vågar investera"

– Med facit i hand är det ingen överraskning att det blev en konkurs till slut. Vi var ju illa ute redan förra sommaren, men eftersom vi klarade den krisen så fanns det hopp om att vi skulle överleva även denna, säger Hannes Eriksson.

Fristad Bygg har gjort förlust under flera år vilket fått verksamheten att krympt rejält över tid. Under 2021 hade bolaget en omsättning på 266 miljoner kronor och 90 anställda. Nu när bolaget lämnade in konkursansökan hade antalet anställda krympt till 38.

– Det var många som slutade under krisen förra året och sökte sig till andra byggbolag, säger Hannes Eriksson.

Av de 38 anställda som var kvar vid konkursen arbetade 23 som byggnadsarbetare. De flesta har en anställningstid på över tio år.

– Vi fick beskedet om konkursen vid ett möte där ägarna pratade i någon minut. Sedan tog konkursförvaltaren över. Jag blev arbetsbefriad från den 20 juli, tio dagar efter konkursbeskedet. Allt gick väldigt fort. Även om jag anade att det kanske skulle sluta med en konkurs så blev det ett lite konstigt slut. Kanske brukar det se ut så. Det här är min första konkurs, säger Hannes Eriksson.

Han berättar att de flesta på företaget fick avsluta sin anställning nära inpå konkursen. En fick jobba kvar ett tag för att åka omkring och samla in verktyg och låsa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Hannes om konkursen: ”Allt gick väldigt fort”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig