info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Småländsk byggare i konkurs: "Ett dråpslag"

Ännu en konkurs drabbar byggbranschen. Den här gången är det småländska KG Bygg i Småland som tvingas lägga ner verksamheten.

Ännu en konkurs drabbar byggbranschen.
"En stor firma har inte betalt fakturor på tre miljoner kronor", säger Anders Gustafsson, vd på KG Bygg Småland. Foto: Mostphotos

KG Bygg i Småland, med huvudkontor i Jönköping, startades för 2,5 år sedan. Byggföretaget har arbetat som underentreprenör åt större företag i Jönköping, Malmö och Lund.

­– Vi utför bland annat gipsning och fönstermontage på projekt som bostäder, lagerlokaler och skolor, säger Anders Gustafsson, vd på KG Bygg Småland.

LÄS MER: Ny storkonkurs – över 100 byggarbetare förlorar jobbet: ”Käftsmäll”

25 byggjobbare utan jobb

Den 25 januari gick företaget i konkurs. Konkursen drabbar 25 byggnadsarbetare, snickare och betongarbetare.

Vad är orsaken till konkursen?

– En stor firma har inte betalt fakturor på tre miljoner kronor. Vi omsätter drygt 40 miljoner kronor, så det blir ett dråpslag för oss. Projekten går inte ihop för dem och då slår det mot de små företagen, säger Anders Gustafsson, vd på KG Bygg Småland.

”Har haft en del”

– KG Bygg Småland är svenskt bolag med utländsk personal, så vi har tyvärr inga medlemmar. Det är tråkigt och branschen tar stryk, säger Tobias Svensson, ombudsman på Byggnads region Småland.

Byggnads region Småland har haft många konkurser den senaste tiden, bland annat Eriksson och Lönn Bygg AB och Byggbolaget i Vetlanda AB, som tillsammans hade 58 anställda byggnadsarbetare.

 LÄS MER: Två byggbolag i konkurs – över 50 byggnadsarbetare blir av med jobbet

– Vi har haft en  hel del konkurser och det har varit otroligt många förhandlingar om varsel före jul. Nu har det lugnat ner sig något, säger Tobias Svensson.

Under 2023 ökade byggkonkurserna med 23 procent jämfört med 2022, visar statistik från UC.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Småländsk byggare i konkurs: "Ett dråpslag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig