info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny storkonkurs – över 100 byggarbetare förlorar jobbet: "Käftsmäll"

I somras hade bolaget drygt 170 anställda. Nu har alla blivit av med sitt arbete. "En jävla käftsmäll", säger snickaren Jonas Dahlberg.

Konkurs för byggföretag – 100 anställda
Jonas Dahlberg är en av många snickare som blir av med jobbet. Foto: Mostphotos/Privat

Förra veckan, måndagen den 15 januari, försattes Edvardsson Byggresurs AB i konkurs. Bolaget hyr ut byggpersonal, allt från enskilda snickare till hela arbetslag, till byggföretag runt om i Göteborgsområdet. Så sent som i somras hade företaget drygt 170 anställda. Men nu läggs det ner.

Marknadsläget, den rådande konjunkturen och osund konkurrens är de främsta skälen, enligt Lukas Bramstedt, vd på Edvardsson Byggresurs.

– Hälften av våra anställda arbetade med bostadsproduktion. Det är knappt några lägenheter som byggs nu, och de få uppdrag som finns går till utländsk arbetskraft med halva lönekostnaden. Det är svårt för oss att konkurrera och påverka, säger han.

”Bedrövade”

På den senaste lönekörningen hade företaget 101 stycken anställda yrkesarbetare.

– Vi är givetvis bedrövade att det blir så här. Det är människor med familjer att försörja det handlar om. Det är hemskt, säger Lukas Bramstedt.

En av dem som nu förlorar sitt jobb är snickaren och mb-ledamoten Jonas Dahlberg.

– Hela gänget får gå. Det är en jävla käftsmäll.

Enligt honom pratades det om att 30 personer skulle komma att varslas.

– Sedan hörde vi ingenting innan vi hade ett möte förra veckan, där konkursförvaltare höll i trådarna och berättade att det skulle bli konkurs.

Oron när byggarbetslösheten stiger: ”De kom inte tillbaka” 

Fyra lediga byggjobb

Under gårdagen hölls ett nytt möte. Då fick alla sina uppsägningspapper.

– Vi är luttrade i vår bransch, så det går ju inte att gräva ner sig. Men det var ju ingen som satt och skrattade på mötet om jag säger så. De jag tycker mest synd om är de yngre. De har inte varit med om en lågkonjunktur tidigare, har ingen erfarenhet av det här och kommer få det tufft, både ekonomiskt och mentalt, säger Jonas Dahlberg som efter mötet kollade upp jobbmöjligheterna på Arbetsförmedlingen. På platsbanken fanns det fyra byggjobb att söka i västra Götaland.

Det skulle vara väldigt trist om det blir som på 90-talet

– Det är tufft just nu. Det skulle vara väldigt trist om det blir som på 90-talet, att vi tappar en hel generation byggnadsarbetare. I värsta fall blir det så, vi har ju tyvärr en riksdag och regering som väljer att inte prata bostadspolitik över huvud taget.

LÄS MER: 250 jobb ska bort från Peab

Oklar framtid

Edvardsson Byggresurs AB hade flera pågående projekt. Exakt vad som händer med dom är oklart, enligt konkursförvaltare Magnus Knape.

– Några av de pågående projekten är hävda, vissa fortsätter. Så mycket mer kan jag inte säga i dagsläget.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny storkonkurs – över 100 byggarbetare förlorar jobbet: "Käftsmäll"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig