info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SM-guld i plåtslageri

I fredags korades Sveriges bästa unga plåtslagare 2012. Vinnare blev Nibras Shaba från Kista gymnasium i Stockholm. − Det känns bra, säger han.

I fredags avgjordes yrkes-SM på Malmömässan. 21 000 ungdomar besökte evenemanget och plåtslagarnas monter blev den mest välbesökta. Tävlingen för att bli Sveriges bästa unga plåtslagare bestod av en liten taktäckning med ifalsad stos. På sju timmar skulle de tävlande hinna klart och göra det med både känsla och precision.

Vinnare blev Nibras Shaba från Kista gymnasium i Stockholm som tog hem guldmedaljen med god marginal. Enligt tävlingsledaren Nicklas Angelöf hade han ”bra känsla för materialet och han var noggrann och fokuserad”.
− Tävlingen var inte så svår, men det tog mycket tid. Det tog sex och en halv timme för mig, säger Nibras Shaba.

Trodde du att du skulle vinna?

− Den första dagen trodde jag inte att jag skulle vinna, men den andra dagen satsade jag hårt på det. Då hann jag med en extrauppgift också.

Vad händer nu?

− Jag går ut gymnasiet nu, i morgon tar jag studenten. Just nu har jag inget jobb, men jag ska på en arbetsintervju på måndag.

Varför vill du bli plåtslagare?

− Det var på grundomgången i skolan som jag testade olika yrken och jag tyckte att det verkade kul att jobba med plåt. Man är ute och jobbar, i friheten. Det gillar jag. Innan visste jag inte ens vad en plåtslagare var för någonting, ingen i min familj är plåtslagare eller så.

Hur firade du?

− Jag firade med klassen i Malmö, vi åt middag och sen gick vi ut på en krog.

SM för unga plåtslagare anordnades för 26:e året av PVF Yrke & Utbildning, på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: SM-guld i plåtslageri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig