info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Slottis" samlar byggjobbare från hela landet: "Väldigt less"

Få bort kriminaliteten i bygg och rädda schyssta jobb. Det är budskapet vid en manifestation med byggnadsarbetare i Stockholm nästa vecka. Vi ringde Stefan "Slottis" Slottensjö, snickare och fackligt förtroendevald, för att ta reda på mer.

Stefan Slottensjö, snickare och fackligt förtroendevald. Foto: Privat/Mette Carlbom

Tisdag den 14 februari klockan 13 överlämnar Byggnads sina avtalskrav till arbetsgivarna i Byggföretagen. Då finns byggnadsarbetare från flera håll i landet på plats för att demonstrera och lämna ut flygblad till allmänheten utanför Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm.

Stefan Slottensjö, snickare och fackligt förtroendevald, är med i arrangörsgruppen Rädda jobben som håller i manifestationen. Han säger att målet är att värna om schyssta jobb och få bort kriminaliteten i branschen.

– Byggarbetsmarknaden ser förskräcklig ut och vi måste få någon ordning på den. Då vill vi vara med och stötta när Byggnads överlämnar sina krav och samtidigt visa Byggföretagen att vi är väldigt less på situationen i branschen.

Vad borde Byggföretagen göra, tycker du?

– Det viktigaste är att de ser till att deras medlemsföretag sköter sig. Att de inte tar in underentreprenörer eller andra som fuskar, är på gränsen att fuska eller är kriminella. De borde också gå ihop mycket starkare med Byggnads och kräva politiska och andra förändringar som behövs så att myndigheter får samarbeta mot oseriösa företag.

Om byggföretagen menade allvar ska man se till att göra jobben i egen regi

Hur påverkas ni byggnadsarbetare av hur det är idag?

– Konsekvensen är otroligt uppenbar här i Stockholm. Jobben försvinner i de stora företagen. De utförs men av andra än oss. Om byggföretagen menade allvar ska man se till att göra jobben i egen regi med egen personal, det är det absolut bästa sättet att få kontroll över att det inte finns konstiga företag inne på byggena. Jag ser också att kollegor blir av med jobbet och sen kommer tillbaka till samma jobb som bemanningsanställda.

Vad händer mer den här dagen?

– Efter manifestationen flyttar vi vidare till Solna Folkets hus för att träffas och ha seminarium. Förutom från Stockholm kommer folk från Byggnads regioner i Örebro-Värmland, i Väst, det kommer en buss från region Öst och folk från Mälardalen och förhoppningsvis från Uppland och så vidare. Det är otroligt häftigt.

Hur många blir ni?

– Jag vet inte alls men kanske ett par hundra vid demonstrationen.

Joel Carlstén, är rörmontör och fackligt aktiv. Han och Byggnads region Öst har också engagerat sig inför manifestationen. Han fick idén att ordna en bussresa från sin region.

–Bussen utgår från Linköping och samlar upp folk i Norrköping och Nyköping. Det känns roligt att så många kommer, från så många håll. Jag har också varit i kontakt med andra regioner i landet, som Mälardalen och GävleDala, samt Unga Byggnare och Näta, Byggnads kvinnliga nätverk, som kommer att vara representerade.

I Solna folkets hus kommer två seminarium att hållas. Dels ”Hur jobbar svartjobbsfabriker?” med Byggnadsarbetarens chefredaktör Isabella Iverius och dels ”Vad gör ni beställare för att minska arbetslivskriminaliteten?”. Där deltar bland andra Johan Danielsson, tidigare bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister (S), Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, samt representanter för Vasakronan, Fabege och OBOS Nya Hem. Man kan följa seminarierna digitalt.

Bakom Rädda Jobben står medlemskretsar i Byggnads region Stockholm-Gotland. Här finns mer info. 

Texten är uppdaterad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Slottis" samlar byggjobbare från hela landet: "Väldigt less"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig