info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skriver bok om avlopp – för att väcka intresset hos barn: ”En aha-upplevelse”

VA-ingenjören Ellen Hall debuterar som författare med barnboken ”Vega upptäcker – Vatten och Avlopp”. Hon har skrivit den för att väcka intresset för VA bland barn – och kanske deras föräldrar.

Ellen Hall hoppas att hennes bok kan leda till att fler vill bli VA-ingenjörer i framtiden. Foto: Privat, Mostphotos

I boken, sakligt och fint illustrerad av Emily Ryan, får läsaren följa vattnets väg genom staden ur lilla Vegas perspektiv. Vad händer när man spolat på toa? Vart tar regnvattnet vägen? Och hur blir det rent dricksvatten ur kranen?

Varför har du valt att skriva en barnbok om VA?

– VA-ingenjör är ett jätteroligt jobb, men konstigt nog är det ändå stor brist på folk med rätt kompetens. Så en dag kom jag på idén om att skriva en barnbok för att väcka intresset för VA bland barn, säger Ellen Hall, som till vardags jobbar som VA-ingenjör på Norconsult.

Och det tycks behövas. Genom sitt jobb ser hon en del rätt stora utmaningar inom VA i framtiden.

– När klimatet ändras ökar risken för torka och översvämningar. Sjöar och hav drabbas av övergödning och försämrad vattenkvalitet på grund av utsläpp. Och en stor del av våra ledningar och reningsverk är i stort renoveringsbehov. Så ja, det finns mycket att göra inom VA de kommande åren.

Hon kom själv in på området efter ett sommarjobb på det kommunala VA-bolaget NSVA i nordvästra Skåne.

– Det var så spännande med alla brunnar och ledningar under marken! Jag hade inte funderat så mycket på hur allt hängde ihop tidigare. Men vattnet kommer ju inte till kranen av sig själv. Det var lite av en aha-upplevelse när jag förstod hur mycket jobb som behöver göras längs vägen.

Boken är skriven för rätt små barn, så det dröjer nog innan den resulterar i ett uppsving av yrkesval inom VA. Men Ellen Hall menar att man måste börja nånstans.

– Jag tror att det är rätt ålder för att börja ta in den här informationen, man är ju så nyfiken då. Och på sätt och vis är boken också till för de vuxna som läser den för sina barn. Det är nog inte alla som vet precis hur det funkar. Om kunskapen kring VA ökar tror jag också att vi blir mer sparsamma med vårt vatten.

Vatten och Avlopp är tänkt som första delen i en bokserie om hur staden fungerar.

Artur Nordfors Kowalski

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skriver bok om avlopp – för att väcka intresset hos barn: ”En aha-upplevelse”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig