info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skräckbilderna från höghuset – ettåring nära att falla i schakt

Problemen med uppställda dörrar in till ett livsfarligt schakt i det nybyggda bostadshuset Innovationen fortsätter. Den senaste incidenten inträffade för bara några veckor sedan.

Oscar Properties prestigebygge Innovationen, Stockholms högsta bostadshus, har ända sedan inflyttningen började haft problem med öppna dörrar in till ett schakt för el- och va-dragningar. Installationerna löper i schaktet från botten till toppen i den 125 meter höga byggnaden. På varje våningsplan finns det en dörr in till utrymmet. Dörrar som vid flera tillfällen lämnats olåsta eller helt uppställda i samband med att hantverkare arbetat på platsen.

Problemen började när folk flyttade in i huset samtidigt som installationsarbeten fortsatte i schaktet. Vid ett tillfälle var ett lite barn nära att falla ner. En pappa i huset berättar om när han och den ettåriga dottern skulle lämna bostaden. Precis utanför lägenheten stod en dörr i korridoren öppen. Dottern sprang mot dörröppningen som gick in till schaktet. Pappan hann ikapp precis utanför och när han sedan tittade in i utrymmet såg han att det var fritt fall 21 våningar ner.

Läs också ”Usel arbetsmiljö på Norra tornen”

Efter det har han sett uppställda dörrar vid flera tillfällen. Ofta har han haft sin dotter med sig som ”lätt skulle kunnat springa ner i schaktet.”

Vid ett tillfällen när det skulle göras service i schaktet ända från botten till toppen av huset valde installatörerna att låta samtliga dörrar stå olåsta under en hel dag då de sprang mellan våningarna.

Oscar Properties informerades om farorna flera gånger under vintern och sa att de skulle säkra huset genom att införa nya säkerhetsrutiner. Allt för att ingen som bor i huset skulle kunna komma in i schaktet. Men boende i huset menar att företaget inte lyckats kommunicera ut nya säkerhetsrutiner till underentreprenörerna och att problemen med öppna dörrar finns kvar. Så sent som för några veckor sedan upptäckte en boende i huset en dörr på vid gavel in till schaktet. Detta på ett våningsplan högt upp i huset. Och det fanns ingen byggnadsarbetare i närheten.

Inne i utrymmet finns det ett skyddsräcke mot själva schaktet. Men för ett barn är det mycket lätt att gå under, något som pappan till ettåringen uppmärksammat. Han menar att det inte räcker med att skapa säkerhetsrutiner där hantverkarna ska se till att dörrarna alltid är låsta. Han vill att problemet ska byggas bort rent fysiskt genom att de säkras med förbättrade fasta fallskydd.

– Det här är något vi tänker på hela tiden. Om inte Oscar Properties fixar problemet kommer vi inte bo kvar, säger han till Byggnadsarbetaren.

Innovationen, den första av Oscar Properties två planerade skyskrapor.                                                 Foto: Wikipedia

De stora farorna har även lett till att Oscar Properties nu blivit polisanmälda för framkallade av fara för annan.

De öppna dörrarna har efter en anmälan även blivit en fråga för Stockholms stadsbyggnadskontor.

– Oscar Properties följer de byggregler som gäller. Det är inget fel på dörrar eller skyddsräcke, säger Frank Vanberg, byggnadsinspektör på stadsbyggnadskontoret.

Han menar att det handlar om den mänskliga faktorn.

– Problemet är att entreprenörer ställer upp dörrarna under arbetet och det får man inte göra. Det är rent slarv, säger Frank Vanberg.

Krister Karjalainen, marknads- och kommunikationschef på Oscar Properties, svarar på tidningens frågor via mejl. Han skriver att bolaget alltid följer alla gällande säkerhetsföreskrifter och lagar som gäller vid byggarbetsplatser. När det gäller problemen med öppna dörrar i Innovationen menar han att samtliga installationsschakt är låsta och inte kan öppnas av obehörig samt att  de är försedda med en varningsskylt att de ska hållas stängda.

”Vi har ökat säkerheten med ytterligare 2 åtgärder: en säkerhetsgrind som skall sättas upp framför schaktet när arbete utförs i ett installationsschakt samt tydliga säkerhetsinstruktioner för personal som utför arbete. ”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skräckbilderna från höghuset – ettåring nära att falla i schakt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig