info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skenande materialpriser – då stoppade Clabbe bygget: "Rädd att det slår tillbaka"

Clabbes Bygg i Hudiksvall vill expandera, med nytt kontor och verktygslager. Men prisökningen på material sätter käppar i hjulet.

Clabbe Johansson, vd och ägare på Clabbes Bygg, stoppar bygget av nytt huvudkontor. OBS! Bilden till vänster är inte kontorsbygget. Foto: Mostphotos/Privat

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om prishöjningen på byggmaterial och varför nivåerna inom branschen är så höga i Sverige. Och flera byggare berättar om att de drabbas. Plåtslagaren Peter Lundmark anser till exempel att de senaste prishöjningarna på plåt är ett hårt slag mot branschen och att efterfrågan snart kommer att minska.

Ett annat konkret exempel på när höjda priser innebär problem gäller Clabbes Bygg i Hudiksvall. Företaget ägnar sig mestadels åt renoveringar, men gör också nybyggnationer och takjobb.

Clabbe Johansson, vd och ägare, berättar att hans företag, med ett tiotal anställda, växer och att man nu behöver en lokal för verktyg, dusch och kontor – istället för att som idag låta de anställda köra runt med verktygen och duscha hemma.

Men efter att ha planerat ett bygge av lokalen i Hudiksvall kände sig Clabbe Johansson tvungen att backa. Priserna på byggmaterial hade stigit för mycket.

– Om proppen går ur på byggmarknaden, så har jag byggt ett kontor med lite för högt prisläge. Då har jag dragit på mig kostnader som jag inte orkar bära, säger han.

Vilket material är för dyrt?

– I det här fallet är det cellplasten. Jag hade tänkt mig en strängbetongstomme och där är det mycket cellplast. Sedan är det ganska mycket armering, plåttäckning på taket och lite virke.

Jag har varit tydlig mot kunden när vi sätter igång, att det finns en okänd faktor i det här med prisökningar

Så vad gör du nu?

– Nu pausar jag, så får jag se om det finns några indikationer om priserna framemot vintern.

Hur hanterar du prisökningarna när ni gör jobb?

– Jag har varit tydlig mot kunden när vi sätter igång, att det finns en okänd faktor i det här med prisökningar på material med allt från 25 till 45 procent.

Finns det någon smärtgräns?

– Det är kunderna som till slut säger att det blir för dyrt. I min värld borde väl priserna inte kunna höjas mer, men det är inte omöjligt att det blir en höjning på 10–15 procent igen. Nu är ju inte jag någon expert, men det känns som att vi börjar närma oss taket i alla fall.

Är du orolig inför framtiden?

– Jag är rädd att det här kommer att slå tillbaka i någon slags rekyl. Rotavdraget har varit bra för byggbranschen, men det känns som att det avdraget gav nu är uppätet av de ökande kostnaderna.

Trävaror och stål har dragit iväg

Mellan april 2020 och april 2021 steg byggmaterialkostnaderna med 5,9 procent totalt. Men tittar man specifikt på trävaror och armeringsstål steg priserna långt mer under samma tidspann, 32,7 respektive 21,0 procent.

De ökade kostnaderna för trävaror och stål beror på råvarubrist samtidigt som efterfrågan globalt är mycket stor.

Fakta: SCB

Johan Fyrk
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skenande materialpriser – då stoppade Clabbe bygget: "Rädd att det slår tillbaka"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig