info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skärpta regler mot arbetskraftsinvandring – det här kommer att gälla

Reglerna vid arbetskraftsinvandring skärps från den första juni i år. Arbetsgivaren måste bland annat rapportera in om försämrade arbetsvillkor. Byggnads ordförande Johan Lindholm välkomnar förändringarna.

Byggnads har länge varnat för en alltför naiv lagsttiftning rörande arbetskraftsinvandring. Det har lett till kriminalitet, lönedumpning och utnyttjande av arbetare i byggbranschen, menar fackförbundets ordförande Johan Lindholm.

Vid en pressträff under torsdagen deltog han då integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) presenterade nya, skärpta villkor vid arbetskraftsinvandring. Förslagen har röstats igenom av riksdagen och idag fattar regeringen de sista besluten. Förändringen gäller från den första juni.

De nya kraven innebär bland annat att:

  • En arbetsgivare ska lämna skriftliga uppgifter till Migrationsverket om de villkor som gäller de utländska arbetarens anställning. Kravet kan kopplas till ett vite.
  • En arbetsgivare till en arbetskraftsinvandrare ska inom en månad anmäla om villkoren försämras jämfört med de villkor som gäller då den anställde beviljas arbetstillstånd.
  • Migrationsverket ska inför beslut om arbetstillstånd låta fackliga organisationer yttra sig för att säkerställa att löner och villkor inte är sämre än svenska kollektivavtal.
  • Familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare ska beviljas uppehållstillstånd endast om arbetskraftsinvandraren kan försörja sig och familjemedlemmarna.
    – Vi ska knäcka
    den organiserade brottsligheten. Sverige ska aldrig konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Dagens beslut och besked är den del av flera kommande förslag på förändringar av regelverken som omfattar arbetskraftsinvandringen, sa Anders Ygeman.

    Han berättade också att det blir en utredning om arbetskraftsprövning. Utredaren ska bland annat ta fram förslag om hur behovet av arbetskraftsinvandring ska kontrolleras och prövas mot arbetsmarknadens behov.

Lindholm kopplade frågan till att det idag är Workers Memorial Day, en dag för att minnas de som dött i sitt arbete.

– Det är en annan sida av osund konkurrens. Människor utnyttjas av kriminella element som inte sätter säkerhet och arbetsmiljö i första rummet.

Han tycker att dagens första steg var bra men att mer måste göras.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skärpta regler mot arbetskraftsinvandring – det här kommer att gälla

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig