info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skärpta krav på nystartsjobb

Arbetsmarknadsministern säger i dag till Dagens Nyheter att hon planerar skärpta krav på nystartsjobb. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om missbruk av anställningsformen.

Högre krav på anställningsvillkor och ett tak för vilka löner man kan få bidrag för. Det säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) till Dagens Nyheter att hon vill se gällande nystartsjobben. Enligt tidningen tänker hon snarast ändra reglerna så att nystartsjobben ska följa kollektivavtalen gällande tjänstepension och försäkringar.
– Det räknar jag med ska leda till en viss självsanering. Dessutom ska Arbetsförmedlingen vara skyldig att lyssna mycket mer på fackens varningar för oseriösa företag än vad förmedlarna har gjort hittills, säger ministern till Dagens Nyheter.

Har lett till lönekrav

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om flera fall då nystartsjobb lett till tvister och lönekrav i byggbranschen.
Ett exempel är när en skola i Kramfors skulle rivas 2013. Fyra av fem anställda på det anlitade bolaget hade nystartsanställningar. Kommunen försökte ge jobbet till ett annat företag, eftersom man uppfattade budet som onormalt lågt. Men det billigaste företaget överklagade och vann i förvaltningsrätten.
Det slutade med att de anställda stod utan lön, att företaget försattes i konkurs och att pengar fick krävas via den statliga lönegarantin i stället. Ett annat bolag fick avsluta rivningen.

Krav på anställningsvillkor borta

Nystartsjobb är till för personer som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden. Det kan gälla personer som varit arbetslösa länge men också de som till exempel varit sjuka.
Motsvarigheter till anställningsformen har funnits sedan 80-talet. Ett krav som normalt följt med har varit att lön och anställningsvillkor ska vara i nivå med branschens kollektivavtal. Men nystartsjobben är ett undandtag. Här finns inget krav på att andra förmåner än lönen, så som försäkringsskydd, ska anpassas efter kollektivavtalen. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om facklig kritik mot detta. Och enligt Dagens Nyheter vill ministern alltså nu skärpa kraven.

Tveksam till kvot

Historiskt har det också funnits ett riktmärke som sagt att fem av sex i ett företag ska ha osubventionerade anställningar. I dag finns ingen sådan gräns. Enligt Dagens Nyheter tycker Ylva Johansson att en diskussion om en kvot är berättigad, men hon är själv tveksam till ett införande.
– Jag är inte beredd att säga att vi ska gå den vägen, för det finns sociala före­tag som bygger sin verksamhet på att anställa personer med funktionsnedsättningar, och de har en stor andel anställda med lönebidrag, säger hon enligt tidningen.
Däremot vill hon införa ett tak för suvbentionerna, så att man kan få stöd för löner på max 22 000 kronor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skärpta krav på nystartsjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig