info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skarp kritik mot Byggnads – ombudsman avskedades

Flera medlemmar i Byggnads protesterar mot att en ombudsman i Byggnads Stockholm-Gotland fått avsked och inte längre får företräda facket. De riktar även skarp kritik mot val och nomineringar.

"Jag trodde aldrig det kunde hända". Robert förlorade sitt jobb och sina förtroendeuppdrag i regionen. Han var ombudsman och ordförande i Nackasektionen. Foto: Margite Fransson

Ett kritiskt brev med rubriken ”Byggnads maffiametoder” har sänts till både ledningen för Byggnads region Stockholm-Gotland och Byggnads förbundsstyrelse. Avsändaren är från kretsen i Johanneshov, Stockholm. De kritiserar vad de anser är en rad fel inom regionen och kräver både svar och förändring.

– Ledningen för Stockholm-Gotland har betett sig på ett sätt jag inte trodde var möjligt i ett fackförbund, säger Gunnar Allstrin, som tillsammans med Olle Klingberg och Alberto Soldevilla skrivit under brevet.

Läs också Ny fackbas i Stockholm: ”Det behövs förnyelse”

De tecknar en bild av en region som är toppstyrd. Där det pågår en maktkamp och där personal och förtroendevalda är rädda för att göra sin röst hörd.
De har särskilt reagerat över att regionens ledning förra året tvingade ombudsmannen Robert Belving att omedelbart lämna sitt arbete. Vid ett senare tillfälle, i augusti, tvingades han även att lämna sina fackliga uppdrag inom Byggnads Stockholm-Gotland.

– För mig var det helt otroligt att facket kan agera på det här sättet som arbetsgivare. Det skapar rädsla och främjar inte vårt fackliga arbete, säger Gunnar Allstrin.

Det har varit turbulent i regionen och bakgrunden till senaste händelsen var val som gjordes vid årsmötet i regionfullmäktige i mars 2018. Ytterst handlade det om val till styrelsen och posten som sekreterare. En viktig post som flera var intresserade av. Robert var en av dem.

Robert blev klart invald i styrelsen medan den som vid tillfället var sekreterare blev invald med för få röster i en första röstomgång. Då uppdragen fördelades inom styrelsen återvaldes sekreteraren vid ett upprört möte.

Felet som begåtts vid röstningen ledde till att Robert Belving och flera andra skickade ett brev till Byggnads förbundsstyrelse med totalt 27 namnunderskrifter. De protesterade mot och ville riva upp valet till regionsekreterare.

Efter att protesten nått förbundsstyrelsen hölls i stort sett omedelbart ett styrelsemöte om brevet i regionen. Robert berättar att han fick kraftig kritik från ledningshåll för att inte ha kontaktat regionledningen först. Han blev även ombedd att direkt efteråt sätta sig i möte med personer ur ledningen och ta med sig sitt fackliga ombud. Man meddelade att han var föremål för en arbetsrättslig utredning.

– Jag blev chockad; Jag tänkte, vad gör ni? Ger ni mig sparken? Man tog ifrån mig telefonen, dator, med mera, jag eskorterades ut från min arbetsplats. Jag har aldrig varit med om något värre, säger Robert Belving, som varit ombudsman i åtta år.

I motiveringen till avskedet och att han senare tvingades lämna sina förtroendeuppdrag hävdar företrädare att Robert  handlat illojalt på flera sätt i samband med årsmötet. Att han bland annat drivit en namninsamlingskampanj för överklagandet. Det hävdas att han delvis agerat på arbetstid.

– De gjorde fel och hade inget på fötterna. Facket är en stor del av mitt liv och jag har alltid verkat för öppenhet. Nu skulle jag varken få ha mitt jobb eller få företräda byggnadsarbetarna, trots att jag vet jag har ett stort stöd, säger Robert Belving.

Det har varit många turer. Då styrelsen i våras först röstade om Robert skulle mista förtroendeuppdragen var styrelsen djupt oenig. Ordförande fällde avgörandet. En bakgrund var att  Robert och flera andra i sektionen i Nacka hade beslutat att överklaga ett val.

Hur kommer det sig att du inte gick till regionledningen först?
– Jag kände inte det förtroendet, säger han.

Robert lämnade tjänsten med två årslöner och 100 000 kronor i skadestånd. Enligt Robert var skadeståndet en ersättning för kränkningar.

Byggnads förbundsstyrelse har gett dem som överklagade beslutet om styrelsevalet rätt. Det var en avvikelse från stadgarna, konstaterar förbundssekreterare Patrik Östberg i ett svar till Robert Belving. Däremot, slår han fast, att eftersom tre ledamöter slutat är den berörde medlemmen numera ordinarie. I övrigt vill Östberg inte kommentera ärendet utan hänvisar till regionen.

Jonatan Sundelin är vice ordförande i styrelsen för Byggnads Stockholm-Gotland. Han tycker inte att bilden av en region med konflikter och brist på öppenhet stämmer och vill inte kommentera personalärenden, varken uppsägningen eller att Robert Belving fråntogs rätt att företräda regionen.

Hur ser du på kritiken som framförs i brevet? 

– Jag kände inte till den. Det är jättetråkigt att det kommer ut till en massa människor på det här sättet utan att vi i region Stockholm-Gotland fått en chans att bemöta kritiken. Det borde absolut ha kommit till oss först.

Vad anser du om det de säger?

– Jag tycker brevet är lite rörigt och jag vet inte riktigt hur man ska tolka det. Det är många olika frågeställningar.

Varför blev Robert Belving avskedad?

– Då det gäller personalärenden kan jag inte säga någonting. Det är dels av hänsyn till personen ifråga och dels av hänsyn till andra.

Anser du att det omstridda valet gick rätt till?

– Det är både och. Med facit i hand skulle det gjorts en omröstning till. Och det jag vill minnas är att ordförande föreslog röstresultat och vilka som skulle väljas. Och sedan gick klubban i bordet. Vid ett möte med omkring 100 personer är det allas skyldighet att se till att det blir rätt och riktigt. Inte bara presidiet.

Hur kommer det sig att valet inte gjordes om?

– Vi har fått svar från förbundsstyrelsen om vad vi skulle göra och det har vi följt.

Vad har ni för avsikt att göra åt de problem som framkommit?

– Jag skulle vilja prata med personerna som skickat brevet. Det vill jag göra.

Byggnads centralt vill inte kommentera frågan då de anser att den ska skötas  av regionen.
– Vi från förbundet blandar oss inte i, säger Johan Ekström, pressekreterare på Byggnads och fortsätter:
– Det här är en personalfråga som rör personal som varit anställd på regionen. Alla frågor som tas upp faller tillbaka på regionfullmäktige och regionstyrelsen.

Den 28 mars, håller regionfullmäktige ett nytt årsmöte och Robert Belving är en av dem som kandiderar till styrelsen. Han har hört vissa påståenden om att han inte är valbar, men säger att han har flera nomineringar och utgår ifrån att han kan väljas som alla andra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skarp kritik mot Byggnads – ombudsman avskedades

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig