info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny fackbas i Stockholm: ”Det behövs förnyelse”

Tomas Kullberg har blivit vald till ny ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland. Detta efter en uppslitande konflikt i regionen.

Tomas Kullberg är vald till ny ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland. Foto: Byggnads

Tomas Kullberg hade ett brett stöd inför valet igår. En stor majoritet av kretsarna i regionen ville se honom som ordförande.

– Många ville att jag skulle ställa upp då de kände att det behövdes en förändring i det här läget. Det är en spännande utmaning att få leda Sveriges starkaste region.

Läs också Skarp kritik mot Byggnads – ombudsman avskedades

Själva valet har föregåtts av ett årslångt infekterat bråk på regionen. Mycket har sin bakgrund i val som gjordes till styrelsen förra året, något som i förlängningen ledde till att ombudsmannen Robert Belving förlorade jobbet. Han tvingades även att lämna sina fackliga uppdrag inom Byggnads Stockholm-Gotland. Flera medlemmar i regionen reagerade på hur han behandlades. De skrev ett kritiskt brev med rubriken ”Byggnads maffiametoder” som skickade till ledningen för både Byggnads region Stockholm-Gotland och Byggnads förbundsstyrelse. De kritiserade vad de anser är en rad fel inom regionen och kräver både svar och förändring.

–  Man kan tycka och tänka vad som helst om den händelsen, men jag skulle säga att den frågan är överspelad. Det finns en överenskommelse sedan länge och nu måste vi som region vända blad och gå vidare. Det finns inget mer att älta i den frågan, säger Tomas Kullberg.

Var konflikten en anledning till att du blev vald?

– Nej det tror jag inte. Jag var kandidat redan för fyra år sedan men blev inte vald då. Nu blev jag det och jag tror att det handlar om att det behövdes lite förnyelse i verksamheten i det här läget.

Hur ska du arbeta för att förbättra arbetsmiljön?

– Vi har jobbat rätt länge med att få en bättre struktur. Vi är en bit på väg och är inne i en förändringsprocess och jag känner mig ganska tillfreds med det som har gjorts. Men det här ingenting man förändrar på en dag. Det är ett långt arbete.

Och vilka utmaningar ser du ute på arbetsplatserna?

– Det finns flera. Vi har 35 000 byggarbetsplatser i Stockholm, vi har en stor utmaning när det gäller den utländska arbetskraften och ett antal ickemedlemmar som är i vår bransch.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny fackbas i Stockholm: ”Det behövs förnyelse”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig