info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadestånd för att lön hölls inne

Stockholmsföretaget kom inte till förhandlingen, vare sig med Byggnads eller i Arbetsdomstolen. Nu slår domstolen fast att företaget ska betala drygt 75 000 kronor, så som facket krävt.

Byggnads har drivit flera tvister om kvittning till domstol under sommaren. Alltså tvister med arbetsgivare som gjort avdrag, kvittningar, på sina anställdas löner på tveksamma grunder.
En av tvisterna gällde en montör som blivit sjukskriven efter en arbetsskada. Efter att han blivit sjukskriven fick han, enligt Byggnads, inte ut lön och sjuklön som han skulle. Företaget har hävdat att man hållt in pengarna för att man har krav på bland annat ersättning för försvunna verktyg.

Krävs på 75 000

Nu har Arbetsdomstolen slagit fast att företaget ska betala 25 000 kronor i skadestånd till montören, för otillåten kvittning.
Dessutom ska mannen ha drygt 20 000 kronor för utebliven lön och sjuklön. Vidare ska företaget, enligt domen, betala 30 000 kronor för förhandlingsvägran eftersom ingen företrädare kom då Byggnads kallade till förhandling.

Företaget kan kräva förhandling

Domen är en tredskodom. Det innebär att den går i helt linje med Byggnads krav eftersom företaget inte hört av sig heller när Arbetsdomstolen bett om deras version. Företaget har nu möjlighet att kräva att att domen hävs och tvisten tas upp till förhandling.
Byggnadsarbetaren skrev tidigare i höst om reglerna runt kvittning på lönen, läs här.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadestånd för att lön hölls inne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig