info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löneavdrag prövas i AD

Lön har dragits av utan att arbetsgivarna haft rätt till detta. Det hävdar Byggnads i tre stämningar som gått till Arbetsdomstolen under sommaren. En fjärde tvist gäller ett avskedande.

Arbetsgivares rätt att dra pengar från anställdas löner då de anser sig ha krav av olika slag regleras i kvittningslagen. Rätten att betala ut mindre lön för att man anser att den anställde har skulder mot företaget är alltså begränsad. Det pekar Byggnads på i flera tvister som under sommaren lett till att facket stämt företag inför Arbetsdomstolen.

”Ersättning för verktyg”

Ett montör i Stockholmsområdet saknar lön och sjuklön för en månad då han blev arbetsskadad och sjukskriven.Företaget har hävdat att man hållit inne pengarna för att man har egna krav mot mannen, som ska gälla bland annat ersättning för försvunna verktyg.
I stämningen krävs drygt 20 000 kronor som lön och sjuklön samt 25 000 i skadestånd till mannen, för brott mot kvittningslagen. Vidare krävs 30 000 kronor i skadestånd till Byggnads, för att företaget inte gjort sig tillgängligt för förhandling i frågan.

”Inte betalt enligt avtalet”

Ett företag i Gävleborg har i sin tur krävts på drygt 11 000 kronor för uteblivna löner och ersättningar, samt på 15 000 i skadestånd för brott mot kvittningslagen.
Även här ska företaget ha hållit inne den anställdes lön med hänvisning till påstådda motfordringar. Dessutom har mannen inte fått betalt enligt avtalet, enligt Byggnads.

Inte motiverat avdragen

Ytterligare en tvist, denna gång mellan Byggnads och ett företag i Östergötland, gäller bland annat brott mot kvittningslagen. Denna gång gäller det upprepade löneavdrag som inte motiverats. Dessutom saknas lönespecar och arbetsgivarintyg. Vidare ska semestersättning inte ha betalats som den borde. Sammanlagt kräver förbundet 180 000 kronor till medlemmen och 100 000 kronor till förbundet, bland annat för förhandlingsvägran.

Inte förhandlat arbetsbrist

En fjärde stämning som nådde Arbetsdomstolen under sommaren gäller anställningsskyddet.
Efter en månads sjukskrivning ska en man ha fått besked brevledes om att hans anställning upphört, att han sagts upp för arbetsbrist i samband med att sjukskrivningen inleddes samt att uppsägningstiden löpt ut. Byggnads hävdar att ingen uppsägning skett samt att den i vart fall inte förhandlats med Byggnads. Sammanlagt krävs Stockholmsföretaget på 250 000 kronor till medlemmen och förbundet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löneavdrag prövas i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig