info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Arbesko 980×240 v28-30

Skadades av giftig gas – Peab krävs på skadestånd

Flera byggnadsarbetare skadades allvarligt då de utsatte för den giftiga gasen kolmonoxid på ett bygge i Östersund. Nu har Byggnads kallat Peab till förhandlingar och ska kräva skadestånd.

Håkan Löfqvist, regionalt skyddsombud på Byggnads och en bild från arbetsplatsen. Foto: Privat

Byggnadsarbetaren berättade nyligen om flera byggnadsarbetare som blivit svårt sjuka efter att ha utsatts för giftig kolmonoxid på ett bygge i Östersund.

Mer om händelsen:
Jan-Olov efter förgiftningen: påverkat kortminnet

Läs också Utsattes för giftig gas – ett år senare lider de fortfarande

Förfarande ett år efter händelsen har flera av dem allvarliga problem med huvudvärk, trötthet och minnesstörningar. Tre av de drabbade jobbar fortfarande deltid och har anpassade arbetsuppgifter hos sin arbetsgivare.
För vissa av dem har det också fått ekonomiska konsekvenser. En av arbetarna blev utförsäkrad i september förra året.

Nyligen träffade Byggnads regionala skyddsombud Håkan Löfqvist Peabs HR-ansvariga men tycker inte att han fick den respons på sina krav och löften om stöd till arbetare, som han hoppats på.

Nu har han kallat företaget till två förhandlingar genom dess representant Byggföretagen. Förhandlingarna ska hållas den 24 juni.

Den ena gäller brott mot Arbetsmiljöavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Enligt avtalet ska ingen arbetare behöva utsättas för risk att skadas eller bli sjuk. Att inte det sker är företagets ansvar.

– Jag anser att företaget brutit mot reglerna i avtalet. Företaget har inte gjort en riktig riskbedömning med hjälp av extern expertis före jobbet. Sedan när arbetarna har blivit sjuka skulle man också kopplat in företagshälsan men inte heller då skedde det, berättar Håkan Löfqvist.

Läs också Jan-Olov efter förgiftningen: "Har påverkat kortminnet"

Då det gäller den förhandlingen kommer facket att kräva skadestånd till den fackliga organisationen eftersom man menar att det rör sig om ett brott mot avtalet.

I den andra förhandlingen ska facket kräva skadestånd för sin medlem eftersom han skadats på jobbet och förlorat ersättning. Facket menar att han förlorat sin rätt till sjukpenning och arbetsmarknadsförsäkringar på grund företaget. Träarbetaren Sven Gustafsson blev utförsäkrad hos Försäkringskassan i september förra året och har bara haft en deltidslön att leva på.

– Jag anser att Peab ska betala mellanskillnaden, det är strax över 200 000  kronor.  Det är ju företagets och inte hans eget fel att han blivit skadad. Jag anser också att företaget skulle hjälpt honom med försäkringshandläggningen på ett sätt så han sluppit bli utförsäkrad. Han fick bland annat en mängd handläggare på kassan, säger Håkan Löfqvist.

Efter en begäran om omprövning har Försäkringskassan stått kvar vid sitt första beslut.
Peab har hittills hävdat att ersättningen framförallt är en fråga för Försäkringskassan.

Då det gäller tiden framöver har dock Håkan Löfqvist och Peab enats om en lösning med arbetstid och lön för arbetaren som han tycker är bra. Galaxen kommer att kopplas in för flera av arbetarna.

– Men jag  blir illa berörd när jag ser hur illa arbetarna drabbats, detta har påverkat hela deras liv, säger Håkan Löfqvist.

I ett skriftligt svar kommenterar Fredrik Timan, regionchef Peab, Byggnads krav i förhandlingarna:

”Vi uttalar oss inte i individuella ärenden som våra medarbetare driver mot Försäkringskassan. Men vi ser positivt på att Byggnadsarbetareförbundet stöttar sin medlem i överklagandeprocessen. För oss på Peab är det fortsatt fokus på våra medarbetare, som nu är tillbaka i arbete.”

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
EHRAB 250×600 v28-30b
EHRAB 250×600 v28-30c
EHRAB 250×600 v28-30a

Du läser: Skadades av giftig gas – Peab krävs på skadestånd