info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Serneke börsnoteras

Snabbväxande byggbolaget Serneke börsnoteras. Från den 24 november kommer företagets aktie att kunna handlas på Nasdaq Stockholm.

Serneke har gjort en snabb resa och sedan grundandet 2002 vuxit till ett av Sveriges största byggbolag. Mellan 2002 och 2015 var, enligt företagets egna siffror, den genomsnittliga årliga tillväxttakten 51,5 procent. Och nu väntar börsnotering.
‒ Nu passerar vi snart en viktig milstolpe i Sernekes utveckling genom en börsnotering på Nasdaq Stockholm, säger vd:n och grundaren Ola Serneke i ett pressmeddelande.

Öka företagets tillväxt
Preliminär första handelsdag för aktien beräknas till den 24 november. I pressmeddelandet skriver Serneke att styrelse och ledning gjort bedömningen att ”tillgång till den svenska och internationella kapitalmarknaden” kan öka företagets tillväxt.

Läs också Serneke fortsätter växa – satsar på Mellansverige

LÄS MER: Han vill bli din nya chef

Ola Serneke har en stormig relation till Byggnads bakom sig. Under 2013 sade Sefa, som företaget då fortfarande hette, upp 30 betongarbetare och ersatte dem med underentreprenörer. Bakgrunden att Byggnads lönekrav enligt Ola Serneke var för höga.
– Hur ska du förklara för sjukhusbiträdet som har 20 000 i månaden, läraren som har 23 000 i månaden och gymnasieläraren som har 24 500 kronor i månaden att den som bygger ditt hus ska ha 40 000 i månaden? sade han till Byggnadsarbetaren i samband med en intervju 2014.

Detta innebär börsintroduktion:

En börsintroduktion innebär att andelar av ett aktiebolag blir tillgängliga för handel på en börs. Det kan ske antingen genom att ägarna säljer hela eller delar av sitt innehav eller genom en så kallad nyemission. En nyemission innebär att företaget bestämmer sig för att skapa nya aktier. Varje aktie motsvarar då en mindre del av företaget än innan emissionen.

I Sernekes fall är det fråga om en nyemission. Nyemissioner görs normalt för att få in mer kapital i företaget. Enligt Serneke ska aktierna säljas till ”institutionella investerare i Sverige och internationellt samt till allmänheten i Sverige”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Serneke börsnoteras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig