info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Satsning på att värva utländsk arbetskraft: "Blir utnyttjade"

Ett fyraårigt projekt för att värva utländska byggnadsarbetare. Det förslaget röstade kongressen igenom igår.
– Det var jätteroligt att motionen gick igenom, säger Lars Jonsson, kongressombud, Gävle-Dala.
Nu ska förbundet kolla om det finns pengar.

Lars Jonsson, region Gävle-Dala, är glad att regionens motion om satsning på att värva medlemmar i utländska företag gick igenom. Foto: Katarina Conheim

Byggbranschen har stora problem med många utländska byggnadsarbetare som blir lurade. De har ofta sämre lön och anställningsvillkor.

Därför har region Gävle-Dala lagt fram en motion där de vill att förbundet ska utreda möjligheten till att projektanställa ett antal personer som kan prata flera språk och som kan värva utländska byggnadsarbetarna. Förslaget är att projektet skulle pågå under fyra år och att Byggnads ska utreda möjligheten att finansiera satsningen.

Igår var förslaget uppe på Byggnads kongress och det var flera talare som debatterade. Bland annat kongressombudet Lars Jonsson från Gävle-Dala.

– Det är viktigt att värva personer med utländsk bakgrund, både för Byggnads och deras egen skull. Många blir utnyttjade och får inte den lön som de blivit lovade, säger han.

– När de återvänder hem så kanske de tar med sig kunskaperna och organiserar sig i hemlandet, tillägger Lars Jonsson.

Förbundsstyrelsen ville avslå motionen bland annat med motiveringen att ”organisering är högprioriterat men att förbundsstyrelsen föreslår att man inriktar sig på grupper som har större benägenhet att välja medlemskap i Byggnads”. Förbundsstyrelsen menar också att man redan lagt ner omfattande med tid, pengar och hårt arbete i olika projekt ”10 000! och ”Tolkprojektet” men att dessa gett ett mycket knappt resultat.

Flera kongressombud talade för motionen och efter votering kunde den röstas igenom.

–Det var jätteroligt att få igenom motionen, säger Lars Jonsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Satsning på att värva utländsk arbetskraft: "Blir utnyttjade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig