info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sämre tider för husbyggandet

Nära hälften av byggföretagen tror på en nedgång under 2012. Men branschen går fortfarande bra. Det visar konjunkturinstitutets barometer för januari månad.

Både orderingången och antalet sysselsatta ökade något under det sista kvartalet 2011. Men det är stora skillnader mellan olika verksamhetsområden. Husbyggarna kämpar med finansieringsproblem och minskade beställningar medan anläggningsbranschen ser betydligt ljusare på framtiden. Trots det tror drygt 40 procent av tillfrågade företagen att byggmarknaden kommer att försvagas under 2012. Nedgången kommer i så fall ske från en relativt normal nivå. Sett till hela näringslivet ligger byggbranschen fortfarande bra till.

Tydliga tecken på nedgång

Tecknen på en kommande nedgång i byggandet har varit tydliga sen mitten på förra året. Då blev bristen på orderingång ett större hinder för företagen än bristen på arbetskraft. Så har det sett ut de senaste gångerna byggandet gått ner i Sverige.
Konjunkturbarometern ges ut av Konjunkturinstitutet varje månad. Den ger en sammanfattande bild av läget i näringslivet och i dess olika branscher. Underlaget består av flera tusen intervjuer med företag.
Björn Wendelborn Barr

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sämre tider för husbyggandet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig