info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så röstade LO-väljarna

Hur tror du att andra hantverkare röstade? Tidningen Arbetet undersökte vilka partier som arbetarväljare favoriserade och vilka de dissade.

Det är tidningen Arbetet som beställt siffror från SVT:s vallokalsundersökning.

Socialdemokraterna är fortsatt det parti som flest LO-medlemmar röstar på, visar deras sammanställning. Socialdemokraterna kammade hem 41,2 procent av rösterna.

Största konkurrenten var SD med 27,5 procent. Centern, Miljöpartiet och Liberalerna hamnar under 4-procentsspärren, och skulle inte komma in i riksdagen, om arbetarväljarna fick bestämma.

Så röstade arbetare i LO-facken:

Socialdemokraterna: 41,2 procent

Vänsterpartiet: 8,2 procent

Miljöpartiet: 2,9 procent

Centerpartiet: 3,3 procent

Liberalerna: 1,0 procent

Sverigedemokraterna: 27,5 procent

Moderaterna: 10,1 procent

Kristdemokraterna: 4,6 procent

Om man ser till samtliga arbetare, både medlemmar i LO och de som inte är medlemmar, fick Socialdemokraterna 30,7 procent och SD 28,8.

Undersökningen visar också att SD var större bland män än bland kvinnor. Bland män som är medlemmar i något LO-förbund fick Socialdemokraterna 37,9 procent.
SD fick 32,5 procent.

Bland kvinnor var Socialdemokraterna populärast. Socialdemokraterna fick 44,4 procent, jämfört med SD som fick 22,7 procent.

Bland tjänstemän (TCO, SACO) var Socialdemokraterna också det största partiet, med 33, respektive 30,2 procent av rösterna. I den här gruppen var det färre som röstade på SD.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så röstade LO-väljarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig