info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så många fler byggen anmäler coronasmitta

Anmälningarna om coronasmitta ökar brant i byggbranschen, liksom anmälda arbetssjukdomar orsakade av viruset.

Byggbranschen är riskutsatt då det gäller corona. Arkivbild. Foto: Leif Ingvarson/Mostphotos

Hittills i år har 692 anmälningar om tillbud i byggbranschen som orsakats av corona lämnats in till Arbetsmiljöverket. Det handlar om 3:3a anmälningar som arbetsgivaren är skyldig att göra vid allvarliga händelser som inneburit skada eller fara för liv och hälsa.

– Det kan handla om arbetstagare som blivit smittade och sjuka eller att man misstänker att någon eller några blivit smittade, berättar Kjell Blom, vid enheten för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Vet ni hur många som blivit smittade?

– Nej det kan vara tio personer på ett bygge som jobbat med en arbetare som senare visat sig vara smittad. Enligt lagen rapporterar man en händelse, det kan komma in flera anmälningar på samma händelse och visa sig vara flera misstänkt smittade, trots att det är en händelse som anmälts, berättar Kjell Blom.

Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om utbrott av corona på storbyggen som Microsoft och Northvolt men även på mindre arbetsplatser.
Arbetsmiljöverket har redan konstaterat att byggbranschen är riskutsatt då det gäller corona och har startat en ökad tillsyn av hur man hanterar risken för smitta på större byggprojekt.

Årets tillbudssiffror innebär en stor ökning jämfört med förra året då endast nio sådana anmälningar gjordes. En förklaring är att Arbetsmiljöverket i slutet av förra året gick ut med nya instruktioner. Det innebar att även annan personal än den som varit i direktkontakt med smittan, exempelvis inom vården,  också började anmäla i högre utsträckning.

Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström tycker att det är höga tal. Men han är inte förvånad.

– Tyvärr får vi indikationer på att folk sitter för trångt i bodarna och att smittrisken är stor. Jag tror det finns ett mörkertal här och att fler kommer att smittas på arbetet, säger han.

Tillbudsrapporteringen ska alltid göras omedelbart till Arbetsmiljöverket som sedan skickar anmälningarna vidare till akutgrupperna. Men det kan ändå finnas en viss eftersläpning i siffrorna.

Hittills har 60 personer i byggbranschen anmält att de blivit sjuka i covid på grund av sitt arbete. Det visar statistik som bygger på anmälningar gjorda till Försäkringskassan. Av dessa anmälde fem av sex sin skada i år. 29 av dem har blivit sjuka i samband med byggande av bostäder.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så många fler byggen anmäler coronasmitta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig