info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu ska storbyggena hårdgranskas: "Många mänskliga kontakter"

Arbetsmiljöverket ska granska hur större byggprojekt hanterar risken för att sprida Covid-19. Smittspridning har tidigare uppmärksammats på flera storbyggen.

Hur sköter större byggen risken för smitta av Covid-19. Det ska inspektörer från Arbetsmiljöverket kontrollera. Foto: Mostphotos

Byggprojekt som Northvolt i Skellefteå och Microsofts byggen i Gävle och Sandviken är några av dem som uppmärksammats för smittspridning av Covid-19.

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att göra en riktad insats med tillsyn i branscher där riskerna för smittspridning är stora. Med start i mars blir det större byggprojekt och skolor som granskas extra.

Läs också Uppmaningen till hundratals byggjobbare: Beblanda er inte med ortsbor

– Vi fokuserar vår riktade tillsyn på branscher där det sker många mänskliga kontakter, där det är svårt att hålla rekommenderat avstånd till varandra och där hemarbete inte är möjligt. Det är viktigt att arbetsgivarna arbetar förebyggande för att minska smittspridning på arbetsplatserna, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, i ett pressmeddelande.

Under inspektionerna kontrolleras arbetsgivarnas förebyggande arbete, till exempel att de undersöker personalens arbetsmiljö och bedömer riskerna för att smittas av covid-19 på jobbet.

Erna Zelmin-Ekenhem tycker att arbetsgivarna behöver bli bättre på att göra lokala riskbedömningar.

– Det är viktigt att hålla i det systematiska arbetsmiljöarbetet, att undersöka vilka risker som finns på arbetsplatsen i samverkan med skyddsombud och personal, vidta åtgärder och följa upp att de är tillräckliga, säger hon.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Läs också Arbetare på coviddrabbat bygge har avlidit – delar av arbetsplatsen stängs

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu ska storbyggena hårdgranskas: "Många mänskliga kontakter"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig