info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare på coviddrabbat bygge har avlidit – delar av arbetsplatsen stängs

En av de sjuka arbetarna på det hårt covid-drabbade bygget av batterifabriken i Skellefteå har avlidit. Under torsdagen gick företaget Northvolt ut och berättade att man stänger delar av bygget.

– Vi har fått uppgift om att en av arbetarna på bygget har avlidit av covid-19 och våra medlemmar är upprörda. Vi måste agera för att skydda våra medlemmar, säger Sven Höckert som är regionalt skyddsombud och ansvarig för att hantera Elektrikerförbundets skyddsombudsstopp i den norra delen av Sverige.

Dödsfallet bekräftas av Jesper Wigardt, kommunikatör på Northvolt.

– Vi mottog beskedet om en medarbetare som avlidit med sorg och bestörtning, säger han till SVT Västerbotten.

Mannen som har avlidit ska ha varit gästarbetare och anställd hos en underleverantör.

– Hans arbetskamrater har förlorat en mycket uppskattad och respekterad kollega. Det har hållits en tyst minut på arbetsplatsen för att hedra honom, säger Jesper Wigardt till SVT.

Elektrikerförbundet har just nu tät kontakt med alla de elföretag och arbetsgivare som jobbar på Northvolt för att höra hur de kommer att göra för att skydda sina anställda från att bli smittade.

– Vi har sedan i oktober varit missnöjda med att det är för mycket trängsel kring personalutrymmen och bråkat med Northvolt om detta. Nu vill vi veta om företagen själva kan lösa smittskyddet genom att flytta på anställda eller hitta andra lösningar för elektrikerna, säger Höckert.

Han menar att den bästa lösningen vore om arbetsgivarna finner olika lösningar så att man slipper ta till ett skyddsombudsstopp.

– Men om det finns en omedelbar fara för liv och hälsa så är vi tvungna att agera. Många av våra medlemmar har jobbat hela sina liv i dammiga miljöer och om covid-19 sätter sig i lungorna blir det fara för liv. Upp till 150 är sjuka just nu på Northvolt av 1100 och det är många, säger Sven Höckert.

Men under torsdagen vidtog Northvolt själv ytterligare åtgärder för att motverka smittspridningen av covid-19.

Från och med idag, torsdag, kommer endast tre kategorier arbetande få fortsätta sitt arbete:

  • Personer med avslutad Covid-19-infektion under de senaste 6 månaderna.
  • Personer som är temporärt boende i Skellefteå, då den gemensamma bedömningen är att smittspridning inte skulle minska av att dessa friställdes.
  • Personer som upprätthåller kritiska funktioner för att inte riskera övriga anställdas säkerhet och hälsa.

Inga nya arbetslag som inte arbetar med kritiska funktioner kommer heller att tas in på arbetsplatsen.

Åtgärderna sträcker sig fram till den 25 februari, alternativt ett tidigare datum om smittspridningen avtagit så pass kraftfullt att en ny bedömning kan göras.

Klockan 16:30 på torsdagseftermiddagen kommer Skellefteå kommun, lokala smittskyddet och Northvolt att dra igång ett videomöte för alla som är intresserade av vad som händer på bygget och i samhället i övrigt. Mer info om det finns här.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare på coviddrabbat bygge har avlidit – delar av arbetsplatsen stängs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig