info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så äger du golvet

Bland golvläggarna regerar de som lägger parkett. Ofta tjänar de betydligt mer än de som lägger mattor. Läs om hur golvläggare maxar ackordsförtjänsten – oavsett hårt eller mjukt material.

Golvläggarna på prestationslön tillhör de bäst betalda på bygget. Förra året hamnade ackordssnittet över hela landet på 233:33 kronor i timmen. De som lägger parkett tjänar generellt mer än de som lägger mattor. En skillnad på 50 kronor i timmen är inte ovanlig.
På bygget av drygt tvåhundra studentlägenheter vid universitetet i Karlstad lägger Kenneth Marsell och Tomas Svanelind parkett. Jobbet flyter på bra och de hinner lägga tre lägenheter var per dag. Med andra ord omkring 60 kvadratmeter parkett var.

250 kronor i timmen

– Det här är en bra arbetsplats. Det är rent och snyggt och vi får in materialet på ett bra sätt. Vi kan jobba på hela tiden, säger Tomas Svanelind.

Med andra ord – lönen kommer bli bra.
– Vi hamnar nog kring 250 kronor i timmen, säger han och ler lite hemlighetsfullt.
Och det i ett område i Sverige där bygglönerna vanligtvis ligger något lägre än på många andra platser i landet.

”Jobbar med detaljer”

Men en bra förtjänst trillar inte från himlen av sig själv. Det krävs att flera delar funkar för att de ska få ihop slantarna. Förutom en egen gedigen arbetsinsats krävs ett rent bygge, en uppdaterad prislista och noggrannhet med mätningen och planering.
– Vi lägger bara parkett och blir väldigt specialiserade. Det innebär att vi jobbar med detaljer för att få ut det sista, säger Tomas Svanelind.
De två är drivna och så länge de har parkettläggning flyter pengarna in på kontot. Men ibland räcker inte jobben till. Det blir luckor i parkettläggningen och då kan det bli timmar och dagar på lådan.
– Då har vi bara 154 kronor i timmen. Det drar ner snittet så utslaget över ett år så hamnar vi inte så mycket högre än bygglagen, konstaterar Tomas Svanelind.

Läs mer: Fem steg för att höja golvackordet

Framkomligheten avgör

Kollegan Lars-Erik Sjögren är på samma arbetsplats. Han lägger golvmattor i badrummen. Arbetstempot: fyra till fem badrum om dagen. Det krävs för att han ska nå en bit över 200 kronor i timmen. Han har inget givet svar på varför de som lägger mattor tjänar mindre. Men han ser två problem med prislistan.
– Vi får för lite för väggmattor och vinylplattor, säger han.
Han har 40 år i branschen, kan prislistan utan och innan och vet exakt vad som avgör hur hög lönen blir.
– Det handlar om framkomligheten. Går det att forcera så kommer pengarna. Tyvärr så är det väldigt olika från bygge till bygge, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så äger du golvet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig