info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lista: Så höjer du golvackordet

1. Utveckla prislistan

Grunden är den vanliga prislistan som senast uppdaterades 2010. Men i takt med att branschen utvecklas med bland annat nya material så växer det fram lokala överenskommelser ute i landet. Alltså prislistor med ytterligare punkter som ingår i ackordet.
I Karlstad finns det en lokal lista, en så kallad ök-lista med ett tjugotal punkter med det större bolaget BBM. Bland annat utgår extra för uppvik av plastfolie och Aerolenskum. Enligt golvmätaren Thomas Andersson på Byggnads ger den lokala ök-listan upp mot 20 kronor till i timmen beroende på hur många punkter som ingår i jobbet.

Läs mer: Så äger du golvet

2. Fritt fram

Det har hänt förr och kommer hända igen: golvläggare som vänder på tröskeln när hen ser hur det ser ut på arbetsplatsen – ett kaos. Och möjligen är just golvläggare mer utsatta än andra. De måste komma åt stora ytor och det måste vara rent på golvet. Med andra ord inget spring från andra yrkesgrupper. Att få tillgång till stora ytor kontinuerligt är en förutsättning för en bra förtjänst. För parkettläggarna i Karlstad fungerar det bra. Stan är inte så stor, det är återkommande arbetsledningar och bygglag på bygge efter bygge och de har tillsammans väl inarbetade rutiner som fungerar.

3. Positiv arbetsgivare

Det krävs som bekant två för att dansa – att som byggnadsarbetare själv tvingas driva ackordet samtidigt som arbetsgivaren håller i handbromsen gör att en del kastar in handduken.
– En positivt inställd arbetsgivare är viktigt. Därför måste även de se fördelarna. För golvläggarna här i Karlstad fungerar de bra. BBM som är en stor arbetsgivare uppmuntrar ackord och samarbetet mellan Byggnads och företaget fungerar bra även om vi inte alltid är överens, säger Thomas Andersson

4. Sköt tiden digitalt

Runt om i landet börjar det växa fram olika system för att sköta tidsrapporteringen digitalt. I Karlstad använder de en excelfil som fylls i och skickas in till Byggnads, men det finns ingen enhetlighet över landet. Parkettläggarna i Karlstad vill ha en app i mobilen.
– Det vore det bästa. Att enkelt kunna slå in vad som är gjort och sedan direkt kunna se hur förtjänsten ligger. Om det är läge att öka eller inte, säger Tomas Svanelind.
Fördelarna med digital hantering – och då helst via en app – är flera. Bland annat blir det lättare att rapportera och risken för att tidslappar försvinner minskar.

5. Håll koll på tiden

En klassiker när det gäller ackordet. Det gäller att få med alla moment och vara noggrann.
– Det handlar inte om så många punkter och är egentligen ganska enkelt. Det gäller bara att komma i gång och det är viktigt att de äldre på bygget lär de nya unga hur det fungerar, säger Thomas Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lista: Så höjer du golvackordet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig