info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ryggskadade Timmy får ny chans: ”Hoppas på domen”

En ny dom öppnar för diskbråck som arbetsskada och nu får snickaren Timmy Berglund sitt fall omprövat i kammarrätten.

Timmy Berglund arbetade som byggnadssnickare i 15 år när det plötsligt small till i ryggen. Sedan 2017 har han kämpat för att få rätt till livränta. Foto: Kristian Borg

Efter en unik dom i kammarrätten i Sundsvall kan diskbråck oftare klassas som arbetsskada. Detta efter att 45-årige Kent Dahlin tilldöms livränta på grund av diskbråck han ådragit sig i arbetet inom industrin. Det är Kammarrätten i Sundsvall som ändrat på ett tidigare utslag i förvaltningsrätten, vilket Dagens Nyheter var först att berätta.

– Jag är väldigt glad över att en domstol äntligen tar till sig vad forskningen säger. Det här öppnar dörren för oss att nå framgång i flera andra ärenden – och för andra fackförbund också, sade Annika Nilsson, ombudsman på IF Metalls arbetslivsenhet, till Dagens Nyheter.

Läs också Nekades livränta: Timmy tog sin egen fajt i rätten

Snickaren Timmy Berglund drabbades också av diskbråck under arbetet och opererades 2016. Men han blev aldrig bra igen, diskbråcket ledde till en permanent skada på ischiasnerven. Timmy sökte livränta men fick avslag och Byggnadsarbetaren träffade honom i maj förra året när han höll ett gripande tal i förvaltningsrätten i Karlstad.

Förvaltningsrätten gick på Försäkringskassans linje men Timmy Berglund och Byggnads överklagade och nu har alltså Kammarrätten i Göteborg beslutat att Timmys fall ska omprövas.

– Jag är chockad, säger Timmy Berglund. Läget ser onekligen mycket bättre ut nu än för ett halvår sedan. Och det är ju bra att det har tagit tid i och med att det andra ärendet [Kent Dahlins fall] blivit godkänt.

Även om Dahlins fall inte är formellt prejudicerande hoppas Timmy att domen har effekt även på hans och andras ärenden.

– Någon måste vara först och få sina skador prövade. Jag tror att det kommer att öka mina chanser, säger Timmy Berglund.

Efter att Kent Dahlins fall blev känt sa Tom Aspengren, jurist på LO-TCO Rättsskydd till Byggnadsarbetaren att domen kommer att få jättestor betydelse.

– Högsta förvaltningsdomstolen är egentligen den enda prejudicerande instansen. Men den meddelar sällan domar på socialförsäkringens område och den lucka som uppstår har fyllts av en kammarrättspraxis. Något som gör att den här domen är vägledande på många sätt.

Om några dagar ska Timmy resa från hemmet i Karlstad till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att göra en multidisciplinär smärtutredning, vilket i sin tur kan leda till att han får pröva en ny behandling. När vi ringer sitter han i bilen på väg till Ikea med familjen.

– Vi brukar åka dit och äta lite glass och så, göra något roligt, för det här är ingen normal tillvaro för barnen. De vill inte att jag ska åka till Uppsala, pojken är rädd att jag inte kommer tillbaka. Men det är något jag måste göra och som förhoppningsvis leder till att vi hittar en behandling som gör min smärta mer uthållig.

Timmy Berglund konstaterar att omprövningstillståndet är ett erkännande som väcker stridslusten.

– Jag har ju lidit en stor ekonomisk förlust, men en lika stor del i detta är att få bevis på att jag har skadat mig i jobbet, tyvärr så illa att det är livslångt. Det här ger mig energi på något vis. Att kammarrätten ifrågasätter förvaltningsrätten är ett kvitto på att domen är fel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ryggskadade Timmy får ny chans: ”Hoppas på domen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig