info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Röda dagar, lön och ledighet från bygget – så maxar du julen 2023

2023 ligger hälften av de röda och arbetsfria dagarna på helger. Så här gör du som vill vara långledig från bygget i jul.

Röda dagar julen 2023 Så ligger de röda dagarna julen 2023 – och så här gör du som vill vara långledig från bygget i jul.

Vilka dagar är röda julen 2023?

Ibland talar man om arbetsgivarjul eller arbetstagarjul, beroende på om de röda dagarna ligger under veckorna eller på helger. Kanske bör 2023 kallas en samförståndsjul?

Hälften av de klassiska ledighetsdagarna ligger på helger: Julafton, nyårsafton och trettondagen.

Den andra hälften ligger på veckodagar: Juldagen, annandag jul och nyårsdagen.

Hur maxar jag ledigheten?

Genom att stoppa in några strategiska semesterdagar mellan de röda dagarna kan du maxa ledigheten under julen 2023.

Om du tar ut tre semesterdagar, från den 27 till 29 december, så får du totalt tio dagars sammanhängande ledighet. Du som verkligen vill maxa ledigheten tar också semester från den 2 till 5 januari. Då får du 16 dagars sammanhängande ledighet till priset av totalt sju semesterdagar.

Vad säger kollektivavtalet om julledighet?

Du som omfattas av Byggavtalet har rätt att vara ledig med helglön på julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen samt trettondagen. (Julafton och nyårsafton är egentligen inga helgdagar men räknas som så kallade fridagar.)

Vad gäller för den som är timanställd?

Du som är timanställd och omfattas av Byggavtalet har rätt till full lön under röda dagar som infaller på veckodagar. Rätten har skrivits in i kollektivavtalet för att undvika att timanställda förlorar ekonomiskt jämfört med de som har månadslön. Samtidigt finns vissa villkor som måste uppfyllas. Den timanställde ska ha arbetat full arbetstid både dagen före och dagen efter för att ha rätt till lön under helgdagen.

Har alla rätt till julledigt?

Ledighet och lön på röda dagar regleras inte i lön utan i kollektivavtal. Även arbetsgivare som inte har kollektivavtal ger ofta ledigt på storhelgerna, men den som är timanställd på en arbetsplats utan avtal riskerar att gå miste om helglönen.

Inom byggbranschen finns dessutom ett stort antal arbetstagare som saknar formella anställningar. För denna grupp finns ingen rätt till ledighet – vare sig runt jul eller andra tider på året.

Röda dagar runt jul och nyår 2023

24 dec – julafton: Söndag (ej röd dag men ofta ledig)

25 dec – juldagen: Måndag

26 dec – annandagen: Tisdag

31 dec – nyårsafton: Söndag (ej röd dag men ofta ledig)

1 jan – nyårsdagen: Måndag

6 jan – trettondagen: Lördag

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Röda dagar, lön och ledighet från bygget – så maxar du julen 2023

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig