info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Timanställd? Så mycket ska du ha i helglön

Inför julen: Håll koll på lönen! Du som är timanställd har rätt till full lön under julhelgens röda dagar som infaller på vardagar.

I kollektivavtalet har Byggnads kommit överens med arbetsgivarna om vissa regler gällande helglön. Syftet är att undvika en situation där timanställda förlorar på att vara hemma röda dagar.

– Timanställda ska ha samma rättigheter som anställda med månadslön. Tanken är att det ska vara jämförbart med månadslön, säger Leif Holmgren, ombudsman på Byggnads.

Reglerna innebär att alla röda dagar räknas som vanliga arbetsdagar om de infaller på vardagar.

Årets julhelg är dock sämsta tänkbara för den som längtar efter att få vara ledig, eftersom det är få röda dagar som infaller på vardagar. Men du ska ha full lön för åtta timmars arbete måndag den 26 december och fredag den 6 januari. De dagarna infaller på en måndag respektive fredag.

Under en ”bra julhelg” kalendermässigt, kan du enligt kollektivavtalet få totalt sex lata dagar med helglön: julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen och trettondagen.

Om man jobbar heltid som timanställd ska helglönen motsvara en arbetsdag på åtta timmar. Om du behöver fixa lite smågrejer och knallar iväg och jobbar någon timme på en röd dag, ska du ha både lön för de här timmarna plus helglön för åtta timmar. Det här gäller dock bara om du jobbar högst två timmar på en röd dag.

Om du jobbar på en arbetsplats där din arbetsgivare saknar kollektivavtal gäller inte de här reglerna.

Man kan inte få helglön om man får ersättning från Försäkringskassan.

För månadsavlönade ingår helglön i månadslönen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Timanställd? Så mycket ska du ha i helglön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig