info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringen utreder statligt fastighetsbolag: "Kortsiktigt vinstintresse skapar problem"

Kan ett statligt ägt fastighetsbolag vara ett effektivt sätt att motverka segregation? Det ska en utredning tillsatt av regeringen svara på.

Är ett statligt bostadsbolag vägen till minskad segregation? Det ska regeringens utredning visa. Foto: Mostphotos

Under torsdagen beslutade Näringsdepartementet att en utredning om ett statligt fastighetsbolag ska tillsättas.

– Utredningen är en del av regeringens arbete med att vända på varje sten för att förebygga, minska och motverka segregation och brottsligheten som den kan medföra i områden med socioekonomiska utmaningar, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, i ett pressmeddelande.

Näringsministern menar att fastighetsaktörer i sin jakt på snabb avkastning kan skapa problem. Utredningen ska visa om en mer långsiktig, statlig aktör som bygger eller förvärvar fastigheter i ”områden med socioekonomiska utmaningar” kan utveckla områdena positivt.

– Mycket bra arbete görs idag av kommuner, allmännyttiga bolag, fastighetsägare och civilsamhället för att motverka segregationen och för att förbättra situationen för människor som bor i områden med socioekonomiska utmaningar. Men det finns också utmaningar där ett kortsiktigt vinstintresse bland fastighetsägare skapar problem, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Byggnads välkomnar beskedet: ”Föredömligt snabbt agerat”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm på Twitter.

Med ”snabbt” åsyftar han på att Byggnads kongress nyligen röstade ja till att facket ska jobba för att det etableras ett statligt byggbolag. 

– Med ett statligt bolag blir det mer ordning och reda. Det kan driva och modernisera byggbranschen och stå för sundare konkurrens, sa Ola Wendel, kongressombud från region Skåne.

Fackets förhandlingspart Byggföretagen har reagerat på Byggnads beslut.

– Den dysfunktionella bostadsmarknaden kommer inte att fungera bättre för att staten ger sig in, köper upp befintliga företag och leker företagare med skattebetalarnas pengar, säger Anna Broman, Byggföretagens bostadspolitiska expert, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringen utreder statligt fastighetsbolag: "Kortsiktigt vinstintresse skapar problem"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig