info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringen ska utreda solidaransvar

I dag enades arbetsutskottet i riksdagen om att ett solidariskt entreprenörskap ska införas. Det innebär att utländska arbetare som inte fått ut sin lön ska kunna kräva huvudentreprenören på betalning.

Förslaget som stöds av de borgliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet gäller så kallad utstationerad arbetskraft. I dag finns det ofta långa kedjor av entreprenörer på landets byggen; huvudentreprenören anlitar en underentreprenör som i sin tur anlitar en underentreprenör osv. Vid flera tillfällen har det inträffat att de som arbetar för bolag i slutet av kedjan inte fått någon lön. Det är det problemet som nu ska åtgärdas genom att löneansvaret lyfts över på huvudentreprenören i de fall som lönen uteblir. Tanken är att huvudentreprenörerna ska bli mer nogräknade med vilka underentreprenörer som kommer in på bygget. Förslaget i arbetsutskottet omfattar förutom lönen även skatter och avgifter.
Exakt hur förslaget om solidariskt entreprenöransvar ska se ut är nu en fråga för regeringen som inom kort ska komma tillbaka med ett konkret förslag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringen ska utreda solidaransvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig