info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång om storbrand

Vem var skyldig till storbranden i kvarteret Potatisåkern i Malmö? Den här veckan har det rättsliga efterspelet inletts. Bland de åtalade finns tre Skanskachefer.

Fyra personer, tre dåvarande Skanskachefer och en chef på ett sotarföretag, står åtalade. De är anklagade för att inte ha följt brandskyddsregler då huset byggdes på 1990-talet. Branden inträffade 2007. Återuppbyggnaden av husen kostade cirka 150 miljoner kronor. Ett 70-tal familjer stod tillfälligt utan bostad.

Fara för liv och hälsa

Branden antas har börjat vid en braskamin, där röret lagts för nära träreglar i ovanliggande vindsgolv. Åklagarna hävdar att kaminrören skulle byggts in i schakt.
-Som generalentreprenör har Skanska låtit installera braskaminer i strid med råd och föreskrifter. På grund av installationen har det vållats en brand som innebär fara för andras liv och hälsa, sa vice chefsåklagare Bo Birgerson i rättssalen, enligt Sydsvenskan.

Företagsbot

De tre byggcheferna har åtalats för att ha låtit installera braskaminer på ett felaktigt sätt och en chef för Sotarna i Malmö AB, Simab, för att ha intygat att de var riktigt installerade.
Åtalen rör grov allmänfarlig vårdslöshet. Det riktas också krav mot Skanska på tio miljoner kronor i företagsbot.
Samtliga av de åtalade förnekar brott. Skanska lägger en del av ansvaret på bostadsbolaget MKB. Sotningsföretaget ifrågasätter också att det är en felaktig dragning av kaminens rör som orsakade branden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång om storbrand

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig