info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rasolyckan tog Thomas liv – i morgon startar rättegången

I morgon tisdag, inleds rättegången efter den svåra rasolyckan i Hedemora, där anläggningsarbetaren Thomas Ekenstein, förlorade sitt liv. ”Det känns för jävligt att det kunde hända”, säger hans bror, Stefan Ekenstein.

Thomas Ekenstein avled efter en arbetsplatsolycka. Foto: Privat

I morgon startar den första av en tre dagar lång rättegång i Falu tingsrätt efter olyckan där Thomas Ekenstein dog den 19 februari 2018.
Han omkom då schaktmassor rasade över honom vid anläggningsarbeten i Hedemora, då han stod i en 4- 5 meter djup schaktgrop.
Byggnadsarbetaren har tidigare granskat olyckan. Läs reportaget: Hans bror dog i rasolyckan: ”Jag har aldrig sett värre fusk och slarv”

Olycksplatsen i Hedemora.

Åklagare Helena Eckerrot Flodin har åtalat Thomas Ekensteins arbetsgivare Grytnäs Gräv´s vd. Brottet rubriceras som grovt arbetsmiljöbrott. Företaget krävs på en företagsbot om 1,5 miljoner kronor.

Läs mer: Åtal efter dödsolycka som tog anläggares liv.

Hon anser att både vd och bolaget på ett stort antal punkter allvarligt försummat sina skyldigheter att hindra olyckan och att det även innefattar ett medvetet risktagande. Bland annat anser hon att vd har underlåtit att kontrollera att riskerna åtgärdades och att personalen hade fått rätt kunskaper.

Läs mer: Anläggningsarbetare dog – nu åtalsanmäls rasolyckan i Hedemora

Såväl företaget som dess vd förnekar brott.  Enligt företagets version, som Byggnadsarbetaren tidigare skrivit om, hade ansvarig personal på plats bedömt att marken var säker och att varken släntlutning eller stödkonstruktion behövdes.

Efter olyckan kom det fram att schaktdiket var grävt med raka schaktkanter, istället för släntlutade. Ingen stödkonstruktion för att skydda arbetarna hade använts.
Det fanns en schaktsläde på arbetsplatsen, en spontkassett som sänks ned som skydd och hinder mot ras. Men den användes aldrig då olyckan inträffade.

Läs också Hans bror dog i rasolyckan: "Jag har aldrig sett värre fusk och slarv"

– Det har varit fruktansvärt tungt att ha denna vetskap om allt som var fel, säger Thomas bror Stefan Ekenstein, som själv är grävmaskinist. Han planerar att vara på rättegången åtminstone några av dagarna.

– Jag hoppas att det blir ett så kännbart straff som möjligt, så att det aldrig ska hända igen. Någonstans måste man ju börja, säger Stefan Ekenstein.

Stefan Ekenstein är själv grävmaskinist och bror till Thomas.

Han var själv på olycksplatsen tre dagar efter olyckan och var förskräckt över det han såg.

– Det känns för jävligt att det kunde hända. Det var så fruktansvärt onödigt, det hade inte behövt ske, Visst förstår jag att olyckor kan hända men detta var inte en olycka i mina ögon, det var så mycket fusk och slarv, säger han.

Han lever också med samma vetskap som Thomas hustru Helena Ekenstein, att Thomas sagt att han var rädd att gå ner i schakten. Thomas Ekenstein blev 43 år. Han efterlämnade hustru och tre döttrar.

I åtalet säger åklagaren att olyckan helt hade kunnat hindras. Beställaren Hedemora Energi hade gjort upp en arbetsmiljöplan där man tog upp risken för ras och hade även sagt vad som skulle göras för att hindra ras.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rasolyckan tog Thomas liv – i morgon startar rättegången