info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal efter rasolyckan som tog anläggares liv

I det här schaktet dog Thomas Ekenstein när jordmassorna rasade in. Schaktkassetten sattes efter olyckan ned åt sjukvårdspersonalen. Foto: Stefan Ekenstein

Den 19 februari förra året förlorade anläggningsarbetaren Thomas Ekenstein sitt liv, då jordmassor rasade ner i en schaktgrop Hedemora.

Nu åtalar kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin arbetsgivarens vd och kräver bolaget Grytnäs Gräv på en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Läs också Anläggningsarbetare dog-nu åtalsanmäls rasolyckan i Hedemora

Efter olyckan har allvarlig kritik riktats mot bristen på säkerhet vid arbetsplatsen. Arbetsmiljöverket slog ner på ett antal allvarliga fel och kritik har riktats från anhöriga till Thomas Ekenstein.

Läs Byggnadsarbetarens reportage om olyckan:

Hans bror dog i rasolyckan:
”Jag har aldrig sett värre fusk och slarv”

Åklagaren säger i åtalet att inga åtgärder hade gjorts för att förebygga rasrisken där arbetet utfördes, trots att det fanns angivet i arbetsmiljöplanen att det skulle göras. Vidare att arbetstagarna saknade tillräckliga kunskaper om riskerna med arbetet och att de inte fått instruktioner för att utföra jobbet säkert.
Det saknades också en utsedd person med kunskap om geotekniska förhållanden för att leda arbetet.

Om dessa brister varit åtgärdade hade olyckan aldrig inträffat, konstaterar åklagare Helena Ekerrot Flodin.

– Jag har valt att åtala företagets vd och begär en företagsbot på 1,5 miljoner kronor. Bristerna gör att det finns tillräckliga skäl för åtal, säger hon.

Ur Byggnadsarbetarens reportage 2018. Stefan Ekenstein och Thomas hustru Helena Ekenstein minns sin bror respektive make. De sa att det var viktigt att olyckan utreds och ansvar utkrävs. Foto: Malin Englund

Det var känt att det fanns allvarliga risker med arbetet, liksom hur de skulle åtgärdas. Det stod i den arbetsmiljöplan som upprättats av beställaren Hedemora kommun och som sedan övertagits av schaktbolaget

Åklagaren ser det som särskilt allvarligt att inga åtgärder gjordes trots att riskerna var identifierade samt att olycksriskerna vid schaktarbete är allmänt kända i byggbranschen.

Grytnäs Grävs vd åtalas för grovt arbetsmiljöbrott, för att ha underlåtit att kontrollera att riskerna åtgärdades och att personalen hade fått rätt kunskaper.
Företagets VD har i förhör förnekat brott.

Bolaget krävs på en företagsbot för att man inte hindrat att olyckan hände.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal efter rasolyckan som tog anläggares liv

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig