info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Varningen: Krispengar kan förstöra för seriösa byggbolag

Flera av regeringens stödåtgärder riskerar att bidra till osund konkurrens och attrahera kriminella, varnar Byggmarknadskommissionen i en ny rapport.

I februari 2020 tillsattes Byggmarknadskommissionen för att kartlägga och ge förslag på hur sociala villkor och konkurrens på likvärdiga villkor kan stärkas i byggsektorn. Kommissionens första rapport är ute nu. Den tar avstamp i coronapandemin och de nya spelregler den medför.

Kommissionen flaggar för att den organiserade brottsligheten är komplicerad och gränsöverskridande och ofta använder lagliga fasader. Mot den bakgrunden finns det ”starka skäl” till oro över att stödåtgärderna utnyttjas på fel sätt och att de ”bidrar till osund konkurrens och att seriösa arbetsgivare får ännu svårare att överleva” skriver utredaren Hans Jeppson.

Läs också Här värvas svenska byggmålvakter: "Som att bli rånad"

Kommissionen lyfter några aktuella åtgärder och pekar ut risker som är förknippade med dem:

• Anstånd med skatten. Ett upplägg i arbetslivskriminalitet inom bygg är användandet av bulvanföretag och målvakter i rollerna som vd och styrelse. Ett företag långt ner i kedjan kan finnas bara för att i förlängningen sättas i konkurs. ”Om dessa företag kan få anstånd med skatter under tre månader så kan konceptet underlättas. Det tar då längre tid innan Skatteverket överlämnar obetalda skatter till Kronofogdemyndigheten”, skriver rapportförfattaren.

• Korttidsstöd/permittering. Det har redan rapporterats om företag som kräver att anställda ska arbeta, trots att de sökt ersättning. Systemet med rot-avdrag får också en släng av sleven då det inte är kopplat till enskilda arbetstagare. Då är det möjligt att fakturera privatkunder ”även med arbetskraft som arbetar svart vid sidan av korttidsarbetessystemet”. Tillväxtverket och Skatteverket väntas göra oannonserade kontroller – men inte på arbetsplatser som används som bostad, vilket innebär att många renoveringsprojekt är undantagna kontroll. Kontrollerna kan i stor utsträckning bli ”ett slag i luften”, skriver kommissionen.

• Nedsättning av sociala avgifter. Begränsade risker, men arbetstagare kan komma att ”flyttas runt mellan olika bolag inom en koncern för att inte gå miste om nedsättningen”.

• Ersättning för sjuklön. På grund av pandemin tar staten över visst ansvar för arbetsgivarens sjuklönekostnader, vilket kan missbrukas genom att rapportera en del av den vanliga lönesumman som sjuklön. Efter någon vecka får företaget en betalning till skattekontot. Handlar det om ett genomtänkt upplägg med målvaktsföretag är risken stor att komma undan: ”Även om felet upptäcks i efterhand så har pengarna försvunnit och de verkliga huvudmännen kan ofta räkna med att förbli ’osynliga'”.

Läs också Kriminellt jättenät omsätter 100 miljoner – svartjobb, falska fakturor och vapen

Fakta

Byggmarknadskommissionen består av sex ledamöter under ledning av tidigare bostadsministern Stefan Attefall. Verksamheten finansieras av organisationer och företag med anknytning till byggsektorn.

Kristian Borg, reporter
Annons
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43a

Du läser: Varningen: Krispengar kan förstöra för seriösa byggbolag