info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rädd att mista jobbet? Så mycket får du från a-kassan

Är du orolig för att förlora byggjobbet i coronatider? Så här mycket pengar kan du få från a-kassan.

Hur mycket får du om du förlorar jobbet? Foto: Mostphotos

Ersättningen från Byggnads a-kassa beror bland annat på hur länge du varit med, hur hög din lön har varit och hur mycket du har jobbat. Andreas Petersson, försäkringsansvarig på Byggnads a-kassa, förklarar att den som inte har varit medlem i a-kassan ett helt år får en grundersättning.

– Man måste också uppfylla ett arbetsvillkor för att man ska kunna få ersättning som grundar sig på inkomsten. Man ska ha jobbat under sex månader. Då får man ett grundskydd.

Hur ser grundskyddet ut?

– Det är som mest 365 kronor per dag, beroende på hur mycket man har arbetat tidigare. Har man jobbat halvtid blir beloppet hälften av 365 kronor. För att få en högre, inkomstrelaterad ersättning, måste man ha varit med i a-kassan i ett år och jobbat under sex månader.

Vilken inkomstrelaterad ersättning kan man få?

– Den högsta dagpenningen man kan få är 910 kronor per dag. Den kan man få de första 100 dagarna. Sedan är den högsta dagpenningen 760 kronor per dag, de resterande dagarna. Men det är individuellt. Man får räkna med tillfällig föräldrapenning och sjuklön, så det är rätt komplicerat och svårt att svara på generellt. Är man osäker kan man ringa till a-kassan för mer individuell information.

Hur lång tid kan man få ersättning från a-kassan?

– 300 dagar. Man kan få ersättningen förlängd om man har barn under 18 år när dagarna tar slut, då kan man få 150 dagar till.

För individuell information om din ersättning, kontakta Byggnads a-kassa på https://www.byggnadsakassa.se/

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rädd att mista jobbet? Så mycket får du från a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig