info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Pulsklocka" ska rädda skadade byggare i glesbygd

En olycka på ett vindkraftverksbygge långt ute i ödemarken kan få förödande konsekvenser.
Men ny teknik öppnar för att rädda byggares liv på distans.

Byggföretagen har dragit igång ett projekt i Norrland, för att arbetare långt från akutmottagningar ska kunna rädda kollegors liv i glesbygden – innan ambulansen hunnit dit. Det handlar om en teknisk lösning som testats på Svevia, Skanska, Peab och Ncc i Norr- och Västerbotten.

Umeföretaget Onsitus står för teknikutvecklingen och projektledaren Hans Hedberg förklarar hur det hela fungerar.

– Det handlar om att vinna tid och skapa trygghet om en arbetsplatsolycka sker, genom att i ett videosamtal kunna koppla upp olycksplatsen mot den ambulans som är på väg, säger han.

Personen som skadats sätts också på en apparatur som liknar en pulsklocka, en så kallad biosensor.

– Den mäter medicinska parametrar som läkare eller sjuksköterskor kan tolka på distans. På så sätt kan man skicka iväg EKG, blodtryck, syremättnad och lyssna av lungljud.

”Det handlar om att vinna tid”, säger Hans Hedberg.

Hur sätter man på sensorn på den skadade?

– Man sätter den på en arm eller tre fingrar och så börjar den mäta. Sedan sänder den informationen via ett digitalt moln till en mjukvara.

Vad vinner man på det här?

– Ambulanspersonalen ser väldigt stora fördelar med att tidigt förstå vad som egentligen har hänt. De kan också hjälpa, ge råd och trygghet till byggnadsarbetarna som håller på med första hjälpen, för att kunna omhänderta kollegan innan ambulansen kommer.

Vilka råd kan man få för att rädda sina kollegor?

– Någon kanske är fastklämd och då kan man få råd om hur man hanterar det. Och att komma ihåg hur man gör första hjälpen är inte alltid lätt vid stress. Men genom ett lugnt, systematiskt videosamtal kan man få råd, skapa fri luftväg och stoppa allvarliga blödningar.

När tror du att det här kommer att finnas på bygget?

– Vi kommer att fortsätta att kommunicera med regionerna och vårt mål är att börja testa det skarpt under 2021. Förhoppningsvis får vi till en testplattform nu under våren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Pulsklocka" ska rädda skadade byggare i glesbygd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig