info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Problem med nya ID06-kort: "Var plötsligt stendött"

Flera byggnadsarbetare har fått problem med att de nya id-korten plötsligt slutat att fungera. Det leder i värsta fall till att man hindras från att komma in på bygget.

– Det nya kortet upphörde plötsligt att fungera, berättar Mathias Palm. Foto: Jennie Oldenburg

Nu på onsdag den 22 januari sker det stora bytet av ID06-kort. Då blir de gamla ogiltiga och du måste ha det nya kortet på bygget. De nya korten används redan men flera byggnadsarbetare vittnar nu om att deras och kollegors nya ID06-kort plötsligt upphört att fungera.

Några har bytt kort flera gånger. En av dem är Robert Creutzer, som jobbar med service på Olofssons Plåtslageri i Höör.

– Det är tre eller fyra gånger mina nya ID06-kort har slutat att fungera, så jag har tvingats byta kort. Ett par ytterligare på företaget har också tvingats byta kort och jag har även hört om andra kollegor som behövt göra det, säger han.

Just nu väntar han på ett nytt ID06-kort, som han hoppas ska komma idag.
Robert Creutzer tror att orsaken är att korten avmagnetiserats.

– Det ska ju fungera när man får nya kort. Jag kan fortfarande logga in med ID06-appen för att registrera mig på ett bygge men det går ju inte om du till exempel ska passera en dörr. Då räcker det inte med appen utan jag behöver kortet. Nu senast hade jag tur för jag hade en kollega med mig och hans kort fungerande så han kunde öppna alla dörrar, berättar han.

Också Mathias Palm, Eskilstuna, servicemontör inom ventilation på Inneväder, har samma problem, liksom flera av hans kollegor på samma företag.

– Det är de nya korten som inte fungerar. Jag är inne på mitt andra nya kort. Det första som vi beställde i maj 2019 fungerade bara i några månader och var plötsligt helt stendött. Vi beställde då ett nytt kort i november som nu har börjat strula. Något liknande har jag inte varit med om förut, mitt gamla ID06-kort kunde jag använda tills det var helt utslitet, säger han.

Thor Jonsson är verksamhetsområdesansvarig på ID06. Han säger att han inte känner igen problemen.

Varför slutar korten fungera, blir de avmagnetiserade? 

– Nej,  vi mäter på alla kort som går ut och de som kommer i retur och det har inte varit några problem med avmagnetisering. Men det kan naturligtvis bli fel på korten, till exempel om kortbolaget trycker för hårt när man bränner in uppgifter eller annan mekanisk åverkan, som om det böjs i en ficka. Men vi har under en promille i returer på korten på så detta har vi inte sett som något problem.
Att kort slutar fungera hänger ofta ihop med att man själv inte gått in och aktiverat kortet, säger Thor Jonsson.
Då kan de fungera på ställen där det inte finns en uppdaterad avläsningsutrustning, men fungerar inte på ställen där den är installerad.

Men både Mathias Palm och Robert Creutzer säger att de aktiverat sina kort, enligt konstens alla regler.

– Jag vet ju hur man ska aktivera sitt kort. Det här är ett annat fel. Det var inte något liv i kortet överhuvudtaget. Administratörer på några större byggen jag var på konstaterade att det var stendött,  säger Robert Creutzer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Problem med nya ID06-kort: "Var plötsligt stendött"