info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Prisrusning knäckte storbyggare: ”Befarar att det sprider sig”

Efter nära 25 år på marknaden gick byggbolaget i konkurs, knäckta av kostnadsökningen på byggmaterial och drivmedel. I maj gick det inte längre för Per Jacobsson Byggnads AB.

Så sent som i mitten på april berättade byggbolaget på Facebook att ett nytt projekt i Lidköping drog igång. Foto: Pressbild Per Jacobsson Byggnads AB

Det var i mitten av maj som konkursen blev verklighet. Per Jacobsson Byggnads AB, aktiva på västkusten, har under lång tid haft en årlig omsättning på några hundra miljoner kronor. De har även redovisat positiva resultat. Antalet anställda har pendlat mellan 50 och drygt 100.

Företaget har haft ett gott renommé enligt konkursförvaltaren Susanne Wiklund på advokatfirman Kjällgren. Trots det har företaget alltså gått i konkurs. Det är fortfarande oklart hur stora skulderna är.

Susanne Wiklund, advokat på advokatfirman Kjällgren.

– Jag kan säga att det handlar om mycket leverantörsskulder, men jag har inga belopp, säger Susanne Wiklund.

Varför gick bolaget i konkurs?

– Vi utreder det just nu, men den första bilden visar att kostnadsökningar i branschen fick två beställare att avboka varsitt projekt. På grund av stora kostnadsökningar valde man att inte dra i gång byggena.

Vilka kostnadsökningar?

– Det handlar om byggmaterial och bränsle.

Att projekten inte blev av, ett med bostadsrätter och ett med hyresrätter, innebar att Per Jacobsson Bygg gick miste om jobb för 130 miljoner kronor.

– Det blir en svår situation när du tappar så mycket i ordervärde och inte har någon sysselsättning. Samtidigt finns alla kostnader kvar. Så i det här fallet gick det inte längre, säger Susanne Wiklund.

En annan förklaring hon lyfter fram är tidigare projekt som handlats upp till ett fast pris. I de fallen slår kostnadsökningarna direkt på resultatet.

– Då gäller det att du kan omförhandla. De har försökt göra det i olika projekt och kämpat med det ett tag.

Företaget med ett gott renommé klarade det inte längre. Foto: Per Jacobsson Bygg

Susanne Wiklund har arbetat länge som konkursförvaltare och har genom åren haft ett antal byggbolag på sitt bord.

– Det har varit förhållandevis lugnt när det gäller byggkonkurser under en tid, men nu går det inte när allt rusar, säger Susanne Wiklund och fortsätter:

– Jag befarar att det här kommer att sprida sig. Om folk inte vågar eller avvaktar med att teckna sig för bostadsrätter eller villor kommer fler projekt att ställas in. Då får byggbolagen inga jobb och det slår i sin tur även mot underleverantörer. Det blir ringar på vattnet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Prisrusning knäckte storbyggare: ”Befarar att det sprider sig”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig