info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Positiva signaler på nytt avtal

Igår kväll blev avtalet om ett huvudentreprenörsansvar på bygget klart. Skyddsombudet Dennis Nilsson, på NCC, är nöjd med uppgörelsen.

– Jag ringde runt till några kollegor när avtalet blev klart och de var positiva. De var även glada över att slippa strejka och att parterna kunde komma överens, säger Dennis Nilsson.
Han är själv mycket nöjd och väldigt glad över det stora stödet som landets byggnadsarbetare fått från andra fackförbund och samhället i stort.
Avtalet mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier innebär att ett huvudentreprenörsansvar skrivs in i kollektivavtalet. Det blev inget solidariskt betalningsansvar, men en fond finansierad av Sveriges Byggindustrier som ska säkerställa att en skälig lön betalas ut för utfört arbete.
– Nu kommer huvudentreprenörerna titta mer seriöst på de underentreprenörer som ska plockas in och inte som tidigare bara på priset. De kommer granska så att de uppfyller bland annat de krav som ställs på arbetsmiljön, tror Dennis Nilsson.

Bättre ordning och reda

Enligt medlarnas hemställan är förslaget utformat så att det kommer att leda till bättre ordning och reda på bygget.
– Det här är bara en början och det är ett steg i rätt riktning. Nu måste vi på bygget och i facket jobba vidare för att nå ännu fler i branchen. Men redan nu kommer det bli tydligt att den grå zonen inte är lika grå längre, säger Dennis Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Positiva signaler på nytt avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig