info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtkraven lämnade till PLR

I dag har Byggnads lämnat över avtalskraven på de tre plåtavtalen till arbetsgivarna - Plåtslageriernas Riksförbund (PLR). Högst på önskelistan står förbättringar av arbetsmiljön.

Enligt Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, är en bra arbetsmiljö en grundförutsättning för en byggnadsarbetare.
– Vi har ännu inte fått något resultat i våra förhandlingar med motparten och kräver nu att det införs en arbetsmiljöcertifiering av de företag som vill driva verksamhet i byggbranschen, säger Johan Lindholm.

Samma krav som i Byggavtalet

De yrkanden som facket nu lämnat över till PLR är i stora drag samma krav som på Byggavtalet. När det gäller lönen så ställer sig Byggnads även för plåtslagarnas del bakom LO-samordningen. Det innebär ett krav på 2,8 procent för alla som tjänar 25 000 kronor eller mer per månad. För alla som tjänar mindre än 25 000 ska löneökningen vara minst 700 kronor per månad. De gemensamma kraven omfattar även ett försäkringspaket och ett föräldrapenningstillägg på 10 procent av lönen under max 180 dagar.

Ordning och reda

Precis som på Byggavtalet vill Byggnads även för plåtslagarnas del se att det blir bättre ordning på bygget. En väg att nå dit, enligt facket, är att det blir färre underentreprenörer på byggarbetsplatserna. Byggnads kräver därför en branschöverenskommelse som leder till en bättre kontroll över alla underentreprenörskedjor som finns.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtkraven lämnade till PLR

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig