info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab storsatsar på kvinnor i bygg: "Fantastisk möjlighet"

Peab satsar 30 miljoner på betald yrkesutbildning för att locka kvinnor till Peab och branschen. Totalt 50 lärlingsplatser finns att tillgå.

Entreprenadingenjören Rebecka Romin välkomnar kvinnliga lärlingar som vill testa hur det är att jobba på ett bygge. Foto: Privat

Peab satsar stort på att få fler kvinnor att utbilda sig till byggnadsarbetare. Betald utbildning under ett år och möjlighet till lärlingsplats på Peab efter introduktionsåret är metoden. Projektet har döpts till ”Byggåret”.

Entreprenadingenjören Rebecka Romin hoppas kunna ta emot ett par av lärlingarna, som kommer att vara ute på byggen mestadelen av utbildningen men också ha teorilektioner. Antagningen till utbildningen öppnar nu i mitten av februari och pågår till april.

– Detta är en fantastisk möjlighet för tjejer som kanske jobbar med annat och vill testa något nytt och få inblick i hur det är att jobba i branschen. En av orsakerna till att kvinnor inte söker sig till bygg är att branschen har låg status, den är inte så trendig och många tror att det är en ”smal” bransch, trots att det finns många olika roller och många möjligheter här, säger hon.

Gav oss en snedvriden bild av bygg

Rebecka gick själv en yrkeshögskoleutbildning, men hade velat gå en byggutbildning redan på gymnasiet.
– Vi blev tyvärr avrådda från att välja bygg med motiveringen att det är en hård jargong i branschen och att utbildningen bara passade dem som var skoltrötta, vilket är sorgligt. Detta gav oss en snedvriden bild av bygg.

Eleverna som antas till utbildningen kommer att fördelas på bygg och anläggningprojek, med avtalsenliga löner. De kommer att få handledare på plats och placeras två och två ute på Peabs olika projekt under praktiken.

De städer där utbildningen kommer att finnas är Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg.

När deltagarna avslutar året har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. Efter detta kan de som vill söka en vanlig lärlingsplats under en så kallad kvalificeringsperiod, innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.

Endast omkring 5 procent av dem som idag tar examen från byggrelevanta utbildningar är kvinnor. Peab rekryterar något fler, omkring 8 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab storsatsar på kvinnor i bygg: "Fantastisk möjlighet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig