info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab är ännu störst i Sverige

Peab fortsätter vara Sveriges största byggföretag, med Skanska och NCC på andra och tredje plats. Bland de 30 största bolagen är det dock andra som ökar sin omsättning mest.

Det är Sveriges Byggindustrier som ställt samman listan över de 30 största byggbolagen i Sverige, alltså de bolag som har störst omsättning i landet. Peab toppar listan med en nettoomsättning på 36,8 miljarder kronor för 2015. Skanska och NCC kommer på plats två och tre med omsättningar på 34,1 respektive 32,1 miljarder.
– Det är relativt stabilt bland de största byggföretagen. Det är sjunde året i rad som Peab toppar listan och de tre största företagen har legat där under en längre tid, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Fyra nykomlingar

Liksom tidigare kommer JM fyra. På plats fem och sex har dock Svevia och Veidekke bytt plats, så att Veidekke nu återfinns på plats fem och Svevia är sexa.
Nya bland de trettio största bolagen är Byggmästar´n i Skåne som finns på plats 23, Derome Hus (25), Rekab Entreprenad AB (26) och In3prenör AB (30).
De tre företag på topp 30-listan som har ökat sin omsättning kraftigast är Derome Hus (+98%), Serneke (+73%) och Besqab (+66%).

Inte fler anställda

Trots att den sammanlagda nettoomsättningen för de 50 största byggföretagen ökade med sju procent mellan 2014 och 2015 är antalet anställda i stort sett oförändrat. Johan Deremar säger att det finns flera tänkbara förklaringar.
– En kan vara att det rör sig om produktivitetsförbättringar, det vill säga att företagen producerar mer med samma eller mindre mängd personal. En annan möjlig förklaring är att det blir vanligare att man anlitar mindre underentreprenörer istället för att anställa mer personal. Ytterligare en förklaring kan vara utformningen och tillämpningen av branschens kollektivavtal.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab är ännu störst i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig