info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

På fastighetsjättens bygge: "11 av 14 jobbade olagligt"

Det var i förra veckan som polisen slog till mot en byggarbetsplats i Skövde. Flera byggnadsarbetare omhändertogs och fördes till polisstationen. Byggherre är det stora fastighetsbolaget Balder som tagit in en entreprenör för att byta fönster på ett hyreshus.

Här en av flera fastigheter som Balder äger på Timmergatan i Skövde. Det var när polisen slog till mot en av Balders fastigheter i området som det uppdagades att 11 av 14 byggnadsarbetarna jobbade utan tillstånd. Foto: Balder

Flera myndigheter i landet samarbetar sedan några år tillbaka för att stävja brottslig verksamhet på landets arbetsplatser. I förra veckan var det stor razzia i Skaraborgs län. Ett hundratal arbetsplatser besöktes utan förvarning. En handfull av dem var byggarbetsplatser.

– På en byggarbetsplats fick 12 av 14 följa med in till polisstationen. 11 jobbad olagligt. De fick antingen krav på uppsikt eller sattes i förvar hos Gränspolisen i väntan på utvisning, säger Morgan Tärning, polis och strategiskt ansvarig för insatsen i Skaraborgs län.

Läs också 100 byggen i ny myndighetsrazzia – "Täcker utgångarna"

Med uppsikt menas att personerna måste anmäla sig på närmaste polisstation och har 21 dagar på sig att överklaga beslutet och bevisa att de har rätt att vara i landet och arbeta.

Enligt polisen handlar det om personer från Ukraina som fått jobbet i Sverige via ett polsk bemanningsföretag. När polisen kom till bygget arbetade 14 personer på platsen med att byta fönster.

Sandra Nilsson är kommunikationschef på Balder. Hon bekräftar att tillslaget gäller en ombyggnad på en av deras fastigheter på Timmervägen i stadsdelen Södra Ryd i Skövde.

– Det stämmer men jag vet inte så mycket mer om vad som hänt, säger hon och fortsätter:

– Naturligtvis ser vi allvarligt på detta men vi inväntar fortfarande information. Vi vet i dagsläget inte vad som hänt. Vi ställer höga krav på våra entreprenörer och genomför stickprov för att följa upp att kraven efterlevs, säger Sandra Nilsson.

Läs också "Vi kan inte ha ett system som skyddar olagligt verksamhet"

Balder är ett av landets allra största fastighetsbolag med verksamhet i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien och Norge. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter och hotell. Under 2019 gjorde bolaget en vinst efter skatt på 8,9 miljarder kronor.

På företagets hemsida skriver man att som ”långsiktig fastighetsägare strävar vi efter att ta socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvar”. De har även en uppförandekod där de bland annat lyfter fram att företaget har ”nolltolerans när det gäller korruption, utpressning och bestickning – vår verksamhet ska bedrivas på ett öppet och ärligt sätt som inte hämmar konkurrensförhållanden”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: På fastighetsjättens bygge: "11 av 14 jobbade olagligt"