info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oroväckande siffror: Så mycket pengar kan hamna hos byggskurkar

Det ska satsas över 1000 miljarder på grön industriutvecklingen i norra Sverige under de närmaste decennierna. Men de stora satsningarna kommer också att göda kriminella och oseriösa företag, berättar Ekobrottsmyndigheten för DN.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om den stora satsningen på grön industri i norra Sverige och vad den innebär för byggsidan. Ekobrottsmyndigheten räknar nu med att mer än en miljard kronor om året av dessa investeringar kommer att hamna i kriminella fickor. Det kan handla om svart arbetskraft, stölder, mutor och andra brott.

– Det sker stora företagsetableringar över hela landet, men det som gör norra Sverige unikt är att alla de här projekten sker samtidigt och att det är extremt mycket pengar i omlopp, säger Tomas Andersson vid Ekobrottsmyndigheten till DN.

Förutom själva industrierna som ska byggas, måste också en omfattande utbyggnad av de omgivande samhällena göras parallellt. Både när det gäller infrastruktur och nya bostäder, skolor, butiker och restauranger.

Kombinationen av extremt mycket pengar i satsningen, att det är en komplicerad blandning av statliga och privata finansiärer och att det sker i ett stort geografiskt område med glesa myndighetsresurser gör att många kriminella och oseriösa aktörer kommer att söka sig till dit.

– Utmaningarna finns i alla de här delarna, men det är inom de privata investeringarna vi ser de största riskerna för att den organiserade brottsligheten kommer att försöka etablera sig, säger Tomas Andersson till DN.

Anders Kretz

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oroväckande siffror: Så mycket pengar kan hamna hos byggskurkar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig