info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

DEBATT: Stäng av gamla ID06-kort NU!

Jessica Löfström, grundare för bemanningsföretaget Expanderamera går tillsammans med flera stora och små byggbolag ut med en uppmaning till branschen: Ge inte byggbolag utan det nya ID06-kortet några jobb.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Det sägs emellanåt att småföretagare inte vill ha och inte klarar av mer administration, lagar och förordningar. Det finns säkert de som håller med om detta. Men om vi tittar på vem det är som riskerar att slås ut av osund konkurrens, såsom fusk och kriminella handlingar, svart arbetskraft och ekonomisk brottslighet, så är det just seriösa små och medelstora företag.

Det nya säkra ID06-kortet och dess teknik är utvecklad för att värna de seriösa och schyssta bolagen och har som syfte att upptäcka och stänga ute de osunda aktörerna med oschyssta villkor. Vi tar ofta emot samtal från förtvivlade småföretagare som ger oss sitt fulla stöd för hårdare tag mot fuskarna och som ställer upp till hundra procent på de regelverk som är till för att skapa en sund konkurrens och en schysst byggarbetsmarknad.

Med de nya säkra ID06-korten, som säkerställer kortinnehavarens identitet och kopplar denna till en arbetsgivare som måste vara registrerad i Sverige och betala skatt i Sverige, stängs möjligheten att utnyttja svart arbetskraft och utnyttja människor i nöd.

Vi som arbetar för säkra och trygga arbetsplatser har tagit ansvar redan nu och stängt ner de gamla ID06-korten och kräver av våra samarbetspartners och underentreprenörer att de skall ha nya ID06-kort. Tillsammans tar vi ansvar för en bättre byggsektor!

LÄS ÄVEN: Peab pressar på för nya ID06-kort

Vi uppmanar dig som fortfarande använder och tillåter gamla ID06-kort på din arbetsplats att ta steget nu och inte vänta med kortbytet till januari 2020! Var med och skapa trygga arbetsplatser som inte gynnar kriminalitet och människohandel!

Vi uppmanar Sveriges Byggindustrier att driva frågan bland sina medlemmar! Vissa stora byggföretags ovilja att ta ansvar och ständiga duckande till förmån för kortsiktiga vinster, skapar möjlighet för dessa kriminella element att verka i skuggorna.

Vi uppmanar byggarna att ta sitt ansvar och stänga ned passager med gamla osäkra ID06 på sina projekt! Vi skulle därmed få en sundare byggsektor omgående i och med att vi skulle veta vem som är på bygget och därmed försvåra för den trafficking vi ser idag, även på våra statligt finansierade byggen.

Vi uppmanar även dig som individ att bearbeta din arbetsgivare att ta sitt ansvar och stänga de gamla osäkra korten!

Undertecknade: BFB-företagens medlemmar, Riviära, CS Riv och håltagning, Void, Rijo, Hålmetodik i Luleå, Håltagarna borrteknik i Sverige, STIB (ställningsbyggarna), Expanderamera, JVAB, Från stan Byggnads AB, Peab 

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig