info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Peab pressar på för nya ID06-kort: ”UE måste byta”

Peab kommer i samband med nya upphandlingar prioritera de underentreprenörer som har växlat över till det nya ID06-kortet.

- Vi kommer prioritera underentreprenörer som har det nya ID06-kortet, säger Linda Larsson, projektledare för det nya ID06-kortet på Peab. Foto: Mostphotos/Peab

ID06 håller på att uppgradera ID06-korten till ett ny säkrare variant. I över ett år har det varit möjligt att byta kort, men omställningen har gått trögt. Många byggföretag har inte kommit igång med processen att skaffa nya kort till de anställda. Tidigare var den 20 juni i år slutdatum för de gamla korten. I början av sommaren flyttades sista dagen för att byta ut korten fram till den 21 januari 2020.

För att snabba på pressen går Peab nu ut med att de framöver på nya byggprojekt kommer ge förtur till de underentreprenörer som har det nya ID06-kortet.

Läs också Därför kommer Batman in på bygget

– Vi vill att alla våra underentreprenörer nu tar ett krafttag och skaffar de nya korten, säger Linda Larsson, ID06- och GDPR-ansvarig på Peab.

På Peab har man redan bytt ut alla gamla kort mot nya. Totalt handlar det om 12 000.

– Det nya kortet är mycket säkrare och därför vill vi att alla som är på våra arbetsplatser ska ha det nya kortet, säger Linda Larsson.

Men innebär det här att ni säger helt nej till underentreprenörer som inte har nya kort vid nya upphandlingar?

– De som är aktuella får se till att skaffa sig det nya kortet. Det finns många seriösa byggföretag som inte har bytt kort och nu vill vi att även våra underentreprenörer ska byta sina kort. Det är inte svårt och tar bara en vecka, säger Linda Larsson.

Läs också Kriminellt jättenät omsätter 100 miljoner – svartjobb, falska fakturor och vapen

På Peab har man stora förhoppningar på att det nya ID06-kortet. Bland annat ställs högre krav på identifiering av personer och kontrollen av företagen är hårdare.

– Jag kan garantera att om ett nytt ID06-kort inte stämmer överens med pass eller id så blir det spärr och personen kommer inte in på bygget, berättar Linda Larsson.

Hon tror att det kommer bli en stor förändring när det nya kortet börjar gälla i januari nästa år.

– Det nya kortet är säkrare. Tidigare har man kunnat köpa ett kort på svarta marknaden och de korten aktiverades inte på samma sätt som de nya. Nu måste du själv logga in och aktivera ditt kort precis som vid ett vanligt bankkort. De här nya korten kommer att fungera.


Du läser: Peab pressar på för nya ID06-kort: ”UE måste byta”